Stala i njujorška berza: Cena nafte i koronavirus razaraju svetska tržišta

Svet 09. mar. 202015:03 > 15:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Njujorška berza danas je stala na 15 minuta pošto je S&P 500 indeks pao za 7 odsto.

Do zastoja je, piše Njujork tajms, došlo automatski zbog pada od 7 odsto, a sledeći zastoj dogodiće se ukoliko indeks padne 13 odsto.

Današnji zastoj dogodio se svega pet minuta po početku trgovine, a kada je rad berze nastavljen, indeks je i dalje bio nešto viši od 7 odsto u Njujorku.

Takozvani Nivo 1 zaštite aktivira se automatski kada širi indeks S&P padne sedam procenata. To je prvi put da se taj alarm oglasio od decembra 2008. u jeku svetske finansijske krize izazvane krahom investicione banke Leman braders. Trgovanje je nastavljeno nakon 15 minuta pauze, u 9:49 po istočnoameričkom vremenu.

Finansijska tržišta već nedeljama su u problemu zbog epidemije koronavirusa koja ima značajan ekonomski uticaj na čitav svet. Cene nafte padaju, kao i cene deonica, a u najvećem su problemu nacionalne ekonomije koje se oslanjaju upravo na naftu. Pad u ceni nafte takođe označava usporavanje svetske ekonomije.

 

Foto: EPA-EFE/YONHAP

 

Nafta je izgubila skoro četvrtinu svoje vrednosti, što je po automatizmu snizilo vrednost deonica naftnih kompanija.

U Evropi je došlo do sličnog pada indeksa, a američka berza je već doživela pad od više od 10 odsto pošto je koronavirus počeo da se širi izvan Kine.

Globalne berze su danas u slobodnom padu usled paničnog straha investitora od nove globalne recesije zbog širenja epidemije korona virusa i „naftnog rata“ s cenama koji je pokrenula Saudijska Arabija protiv Rusije.

Pročitaj i:

Cene nafte su nakon vesti o odlukama Saudijske Arabije pale za više od 25 odsto, što je rezultiralo dramatičnom rasprodajom akcija naftnih kompanija jer investitori nastoje da se oslobode rizične imovine i da spas za svoj novac potraže u sigurnim utočištima kao što su državne obveznice, zlato i japanski jen.

Akcije Saudi Aramka, najvećeg svetskog proizvođača nafte, stropoštale su se danas za čak 10 procenata, potonuvši znatno ispod početne cene koju je kompanija imala na Inicijalnoj javnoj ponudi krajem prošle godine, javlja Rojters.

Rijad je šokirao tržišta s odlukom da snizi prodajne cene za svoju naftu za šest do osam dolara po barelu, u zavisnosti od tipa nafte, kao i s planom da od aprila znatno poveća pumpanje, kako bi kaznio Rusiju, dojučerašnju saveznicu, što nije prihvatila predlog Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za rezanje proizvodnje za još 1,5 miliona barela dnevno radi podrške tržištu ovog energenta.

 

nafta berza
Trejder iz Emirata proverava stanje berze. Foto: AP / Kamran Jebreili

 

Širenje koronavirusa utiče ne samo na turizam, već i kompletnu privredu Austrije, a sada se odrazilo i na bečku berzu, čiji indeks ATX je jutros pao za 8,01 odsto.

Za jutrošnji drastični pad ATX indeksa kriv je, takođe, masivni pad cene nafte. Nakon što u OPEK-u nije postignut dogovor o zajedničkom smanjenju proizvodnje, Saudijska Arabija je značajno povećala proizvodnju i pokrenula rat oko cene nafte sa Rusijom.

Cena nafte je tokom noći pala za 30 odsto, što je najveći pad od januara 1991. godine.

Na taj pad cene nafte najpre su reagovale azijske berze, a sada se prenelo i na evropske čije privrede su pod opterećenjem posledica koronavirusa.