Štajnmajer: Žalimo Flojda, a ćutimo o rasizmu kod nas

Svet 16. jun. 202014:09
Podeli:

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je svoje sunarodnike da budu više samokritični i aktivniji u borbi protiv rasizma rekavši da nema smisla žaliti smrt Džordža Flojda, a ignorisati rasizam "kod kuće".

„Koliko god sa zabrinutošću gledamo SAD, ne možemo žaliti smrt Džordža Flojda i ćutati o rasizmu u našoj zemlji. Nije dovoljno samo ne biti rasista. Moramo biti antirasisti“, rekao je predsednik Štajnmajer u Berlinu na diskusiji o rasizmu.

On je ocenio da Nemačka nije uvek i svuda središte tolerancije.

„I ovde su ljudi isključeni, napadaju ih i prete im jer ih neka karakteristika identifikuje kao pripadnika manjine – jer imaju tamnu kožu, nose kipu (jevrejska kapa), mole se u džamiji ili jednostavno izgledaju drugačije od većine“, rekao je predsednik Nemačke. Antirasizam se mora, naveo je, učiti, praktikovati i živeti.

„Rasizam zahteva da se protiv njega zauzme stav, da se o njemu razgovara, preduzima akcija i da se kritikuje, a najvažnije je možda i najteža stvar – samokritičnost i samovrednovanje“, dodao je.

Zvanično nemačko telo za nadzor borbe protiv diskriminacije saopštilo je da je 2019. primljeno 1.176 pritužbi na rasizam, što je povećanje za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Bilo je nekoliko značajnih antirasističkih protesta u Nemačkoj nakon smrti Flojda 25. maja u Mineapolisu.