Šta znamo o grupi ISIS-K koja preuzima odgovornost za napad u Kabulu

Svet 30. avg. 202115:40
Podeli:
Foto:Dabiq / Zuma Press / Profimedia

U samo nekoliko godina, pripadnici ISIS-a u Avganistanu uspeli su da postanu jedna od najstrašnijih terorističkih terorističkih grupa u regionu, prenosi CNN. ISIS-K je preuzeo odgovornost za smrtonosni bombaški napad ispred aerodroma u Kabulu u četvrtak. U napadu je poginulo najmanje 170 civila i 13 američkih vojnika. Grupa nije pružila dokaze da su oni odgovorni za napad, ali su američki zvaničnici rekli da verovatno upravo ISIS-K stoji iza ovog gnusnog napada.

PROČITAJTE JOŠ:

To je do sada bila najveća globalna posledična akcija grupe ISIS-K koja je obećala odmazdu od američkog predsednika Džoa Bajdena. Ali grupa koja je poznata kao ISIS-Khorasan, odgovorna je za hiljade smrti od svog formiranja 2015. godine.

Njeni članovi deluju u centralnoj Aziji, a naziv grupe potiče od njene terminologije za područje koje uključuje Avganistan i Pakistan. Godine 2018. rangirana je kao četvrta najsmrtonosnija teroristička grupa na svetu koja je odnela više od 1000 života uglavnom u Avganistanu, prema Institutu za ekonomiju i mir, koji prati globalni terorizam.

Od tada je rast grupe ograničen i njeni militanti su se borili protiv talibana. Ali oni su poslednjih meseci iskoristili neizvesnost u Avganistanu da izvedu brutalne napade, a predstojeće povlačenje trupa SAD-a preti da im pruži priliku da povrate svoju snagu, prenosi CNN.

Foto: Dabiq / Zuma Press / Profimedia

Strahuje se od novih napada

Američki predsednik Džo Bajden istakao je da novi teroristički napad u Avganistanu izvestan u narednih 24 do 36 sati. Rekao je da je situacija na terenu vrlo opasna i da postoji velika pretna za napade na aerodromu u Kabulu. Prema pisanju Gardijana, Bajden ističe da su ga američki komandanti obavestili da je novi teoristički napad vrlo izvestan u narednih 24 do 36 sati.

On je naveo da je održao sastanak sa nacionalnim bezbednosnim timom u Vašingtonu kao i sa komandantima na terenu.
Istakao je da su govorili o napadu grupe ISIS-K.

„Razgovarali smo o napadu koje su američke snage izvršile u petak uveče protiv terorističke grupe ISIS-K u Avganistanu“, rekao je on. Pentagon je erkao da su u napadu bespilotnom letelicom ubijena dvojica „planera i pomogača“ Islamske države.

Kako je nastao ISIS-K?

Grupa je ogranak ISIS-a, terorističke grupe koja se prvi put pojaivla u Siriji i Iraku, i na svom vrhuncu je kontrolisala ogroman deo teritorije koji se proteže od zapadne Sirije do periferije iračke prestonice Bagdada. Prvobitna grupa je imala svoj samoproglašeni kalifat. Ali veza između ISIS-K i njegove očigledne roditeljske grupe nije sasvim jasna, podružnnice dele ideologiju i taktiku ali dubina njegovih odnosa u pogledu ogranizacije, komandovanja i kontrole nikada nije u potpunosti uspostavljena.

Američki obaveštajni zvaničnici ranije su rekli CNN-u da članstvo u ISIS-K uključuje „mali broj džihadista veterana iz Sirije i drugih stranih terorističkih boraca“, rekavši da su SAD identifikovale 10 do 15 njihovih najboljih operativaca u Avganistanu.

Njihovi prvi članovi bili su pakistanski militanti koji su se pojavili u avganistanskoj provinciji Nangarhar pre otprilike deceniju, od kojih su mnogi pobegli iz Pakistana i prebegli iz drugih terirorističkih grupa, prema Centru za strateške i međunarodne studije.

Analitičari za borbu protiv terorizma procenjuje njihovu snagu na oko 1.500-2.000 ljudi, ali bi taj broj uskoro mogao da poraste. Neki zarobljeni borci ISIS-K držani su u zatvorima u blizini Kabula, koji su talibani pregazili kako se njihova ofanziva ubrzavala.

Foto:Dabiq / Zuma Press / Profimedia

Šta ova grupa želi?

Ključne figure uključene u formiranje ISIS-K bili su talibanski begunci- kao što su bivši pripadnik talibana Abdul Rauf Aliza, koji je nakratko zadržan u zalivu Gvantanamo i ubijen u amerikom napadu bespilotnih letelica 2015. godine nakon pridruživanja ISIS-u.

Ali ta grupa mrzi talibani i privlači one sa stavovima koji su još radikalnije od onih koje imaju talibani. Za razliku od militantne grupe koja je preuzela vlast u Avganistanu, ISIS i njegove podružnice nemaju mnogo interesa za političko upravljanje.

„ISIS veruje da samo Bog može vladati. Iako talibani pokušavaju da uspostave islamski emirat, to ISIS-u nije dovoljno“, rekao je Kolin Klark autor knjige „Nakon kalifata: Islamska država i budućnost terorističke dijaspore“, rekao je za CNN pre napada na aerodrom u Kabulu.

Foto:Islamic State / Zuma Press / Profimedia

Na svakom mestu koje kontrolišu, rekao je Klark, ISIS-K „će sprovesti izuzetno oštre šerijatske zakone. I vladaće gvozdenom pesnicom. Žele da privuku i regrutuju najvetrenije sociopate u zemlji i bezobzirno nasilje pomaže im da u organizaciju dovedu druge borce koji imaju sličan način razmišljanja“.

ISIS-K ima namere koje se protežu izvan granica Avganistana i Pakistana, nameravaju da uspostave kalifat koji počinje u južnoj i centralnoj Aziji, prema šerijatskom zakoknu koji će se širiti kako im se budu pridruživali muslimani iz celog sveta“, navodi se.

I njihova mržnja prema Zapadu, uključujući i SAD, takoe je istaknuta u njihovom dnevnom redu. ISIS-K je ismejavao i pretio SAD-u u svojim službenim medijskim tokovima i pozvao na napade vukova usmaljenika na Zapadu“, navodi organizacija.

Za koje napade je ova grupa odgovorna?

Prema podacima UN-a, ISIS-K je izveo 77 napada u prva četiri meseca ove godine. Grupa je izvela neke od najsmrtonosnijih napada na civile u Avganistanu, uz nekoliko masovnih samoubilačnih napada u glavnom gradu Kabulu. Verovalo se da ISIS-K stoji iza stravičnog napada kada su automobili bombe eksplodirali ispred ženske škole u maju kada je poginulo najmanje 85 ljudi, uglavnom devojčica, učenica škole.

Grupa je bila posebno aktivna tokom svog vrhuca oko 2018. godine. U julu te godine, bombaš samoubica ISIS-K ubio je 128 ljudi na izbornom skupu u Pakistanu, jednom od najkrvavijih napada bilo gde na svetu 2018. godine.

Prema izveštaju američkog Stejt departmenta, grupa se u velikoj meri oslanja na samoubilačke napade – istu taktiku koja se koristila u eksplozijama na aerodromu u Kabulu u četvtak. Grupa je oslabila nakon što su SAD targetirala njihove borce širom regiona.

Foto:Handout / Zuma Press / Profimedia

Institut za ekonomiju i mir upozorio je da uprkos padu grupe „ima još uspavanih ćelija u gradovima kao što su Kabul i Džalalabad“, a njihovi militanti i dalje predstavljaju pretnju talibanima. Ova grupa je poslednjih godina izgradila čvrsto prisustvo u Avganistanu, posebno u provincijama Nangahar i Kunar.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar