Šta su svetski lideri govorili, kada nisu znali da im je mikrofon uključen

Svet 17. okt. 202111:39 > 11:42
Podeli:
Nikola Sarkozi Nicolas Sarkozy Džastin Trudo Justin Trudeau Dejvid Kameron David Cameron Gordon Braun Gordon Brown
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/STEPHANIE LECOCQ/NEIL HALL/Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Povremeno se dešava da ono što svetski lideri pričaju među sobom, dospe u javnost. Tako ljudi širom sveta uspeju da saznaju šta oni zapravo i misle jedni o drugima.

PROČITAJTE JOŠ:

Kraljica Elizabeta II je u četvrtak „uhvaćena“ kako „kritikuje“ svetske lideri kojie stalno govore o klimatskim promenama ali ništa ne čine povodom toga.

„Čula sam sve o COP-u. Još uvek ne znam ko dolazi. Nemam pojma. Zaista je iritantno kada pričaju, ali to ne rade“, rekla je ona.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Međutim, kraljica nije jedina koja je „uhvaćena“ kako govori otvoreno o nečemu bez zadrške dok je mislila da je niko drugi ne čuje. I ovi poznati političari i svetski lideri su se našli u sličnoj situaciji.

Džastin Trudo ogovara Donalda Trampa

Na kraljevskom prijemu za zvaničnike NATO-a u Bakingemskoj palati 2019. godine, kanadski premijer Džastin Trudo, francuski predsednik Emanuel Makron, holandski premijer Mark Rute, britanska princeza Ana i britanski premijer Boris Džonson uhvaćeni su kako razgovaraju o svojim jedinstvenim i „bizarnim“ iskustvima zajedničkog nastupa sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Džastin Trudo Justin Trudeau
Džastin Trudo Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Jesi li zato zakasnio“, pitao je Džonson Makrona.

„Zakasnio je zato što on drži konfenreciju za medije 40 munuta“, rekao je Trudo.

Tramp je kasnije Trudoa nazvao dvoličnim i tvrdio je da ga Kanađanin ne voli jer želi da Otava postigne cilj od 2 odsto u NATO-u, prenosi Politiko.

Dejvid Kameron srećno pevuši nakon što je podneo ostavku

Nakon što je izgubio referendum o Bregzitu, britanski premijer Dejvid Kameron je odstupio i podneo je ostavku ispred Dauning Strita 10.

Dejvid Kameron David Cameron
Dejvid Kameron Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

„Hvala vam puno“, završio je Kameron svoju objavu i krenuo nazad do vrata. Na opšte iznanađenje, mikrofon mu je i dalje radio pa su svi čili kako pevuši.

„Duu duuuu duu duu“, pevao je pre nego što je shvatio da su ga čuli, pa je skinuo mikrofon.

Nikola Sarkozi naziva Netanijahua „lažovom“

Nikola Sarkozi, nekadašnji francuski predsednik nazvao je bivšeg izraleskog premijera Benjamina Netanijahua „lažovom“.

„Ne mogu da podnesem Netanijahua, on je lažov“, rekao je Sarkozi bivšem američkom predsedniku Baraku Obami još 2011. godine.

Nikola Sarkozi Nicolas Sarkozy
Nikola Sarkozi Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

„Dosta vam je njega, ali moram da se bavim njime čak i češće od vas“, dogovorio je Obama.

Obojica su morala da sarađuju blisko sa Netanijahuom kako bi obuzdali iranske nuklearne ambicije.

Gordon Braun je uvredio birače pre izbora 2010. godine

Ono što je trebalo da bude standarni događaj u kampanji 2010. godine za tadašnjeg premijera se pretvorilo u katastrofu.

Pristalica Laburista Gilian Dufi kratko je razgovrala sa Braunom na predizbornoj kampanji u Engleskoj, gde ga je osporila u vezi migracije i zatražila je od njega da se uhvati u koštac sa rastom duga.

Gordon Braun Gordon Brown
Gordon Braun Foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Nakon toga je Dufi rekla novinarima da je Braun „vrlo fin čovek“ i da namerava da glasa za Laburste. Međutim, Braun nije bio impresioniran.

„To je bila katastrofa – nikada nisu trebali da me povežu sa tom ženom. Čija je to ideja bila. Smešno“, rekao je on, a nije primetio da mu je mikrofon uključen.

„Ona je samo fanatična žena“, dodao je on.

Tada je izgubio izbore od Dejvida Kamerona i laburisti se nikada nisu vratili na vlasti u Velikoj Britaniji.

Ronald Regan se šalio o bombardovanju Rusiji

„Moji sugrađani Amerikanci“, rekao je Regan. „Drago mi je što vam danas mogu reći da sam potpisao zakon koji će Rusiju zauvek uništiti. Počinjemo bombardovanje za pet minuta“, dodao je on.

Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ono što bi moglo da izazove Treći svetski rat, Regan je zapravo izgovorio u mikrofon pre nedeljnog obraćanja na radiju 1984. godine. Njegov vic nije emitovan uživo, ali je kasnije procureo u javnost, što je rezultiralo još jednim diplomatskim raskorakom tokom Hladnog rata.

Dejvid Kameron je napao lidere Nigerije i Avganistana

„Imamo neke lidere nekih fantastično korumpiranih zemalja koji dolaze u Britaniju… Nigeriju i Avganistan, verovatno dve najkorumpiranije zemlje na svetu“, rekao je Kamaron kraljici Elizabeti tokom događaja za njen rođendan 2016. godine.

„Ali ovaj konkretni predsednik zapravo nije korupiran… on se jako trudi“, uključio se nadbiskup kenterberijski Džastin Velbi, pokušavajući da h odbrani.

Kasnije tog dana, kraljica Elizabeta je imala i sopstveni gaf kada je kineske zvaničnike opisala „kao veoma nepristojne“ tokom državne posete predsednika Si Đinipinga britaniji 2015. godine.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar