Šta se krije iza najšokantnije smene u vrhu Kremlja

Svet 15. jul 202216:03 > 16:12
Podeli:
Foto:Alexander Ryumin / TASS / Profimedia; Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia; Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Kao bomba je odjeknula vest da je Vladimir Putin u tišini smenio Dmitrijia Rogozina, čelnika države korporacije "Roskosmos" i jednog od najbližih saradnika. Imajući u vidu da je Rogozin svim snagama podržavao Putinovu invaziju na Ukrajinu i pretio svim protivnicima Kremlja, pitanje koje se postavlja je jasno - zašto je odlučio da smeni odanog vojnika?

Vest o smeni Rogozina nije najavljena, već samo objavljena na sajtu Kremlja.

U ukazu koji je objavljen navodi se da je smenjen direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin, a da na njegovo mesto dolazi doskorašnji zamenik predsednik vlade Jurij Borisov.

Foto:Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Odluka je na snagu stupila onog momenta kada je potpisao Vladimir Putin, ali se o ovom slučaju do sada nijedan zvaničnik Kremlja nije oglasio.

Za mnoge ovo predstavlja neočekivan potez jer je Rogozin ne čelu "Roskosmosa" od 24 maja 2018. godine, a svoju odanost Putinu dokazivao je iz godine u godinu.

Pretnje i uvrede

Jedan od momenata u kojima je Rogozin došao do izražaja jeste početak rata u Ukrajini. Kada je Putin odlučio da pokrene invaziju na Ukrajinu, upravo je sada već bivši direktor "Roskosmosa" bio jedan od najvećih zagovornika njegove "specijalne vojne operacije".

Foto:Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia; Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

I ne samo to, Rogozin je prethodnih meseci otvoreno pretio svima koji se suprostavljaju Kremlju.

Povodom optužbe američkog predsednika Džozefa Bajdena da je ruski predsednik Vladimir Putin ratni zločinac Rogozin je objavio arhivski snimak na kojem Bajden kaže da je upravo on naložio bombardovanje Beograda 1999. godine.

„Možda Bajdena treba podsetiti na to ko je ratni zločinac“, napisao je Rogozin na svom Telegram kanalu uz snimak na kojem Bajden priznaje da je on predložio bombardovanje Beograda 1999. godine i slanje američkih vojnih aviona da unište mostove na Dunavu.

Rogozin je potom doneo odluku da Rusija prekine saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, pre svega sa NASA-om.

On je apelovao na druge svemirske agencije širom sveta i tražio od njih da ukinu sankcije kompanijama u ruskoj raketnoj i kosmičkoj industriji kako bi se garantovao nastavak radova na MSS-u. Kako je dobio odgovor da sankcije neće biti ukinute, Rogozin je prekinuo svaki vid saradnje sa NASA-om.

POGLEDAJTE JOŠ:

"Sarmatu ne treba saglasnost"

Govoreći o nedavno obustavljenoj poseti ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebalo da dođe u Srbiju, Rogozin je na Tviteru posao jasnu poruku - Sarmatu (ruskoj raketi) ne treba odobrenje kao Lavrovu.

„To je ono za šta je dobar „Sarmat“? Neće da traži saglasnost za letenje od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju, Kao i ostali, Šveđani“, napisao je Rogozin, koji neretko preti upotrebom nuklearnog oružja.

Sarmat je, inače, najubojitija ruska raketa, koja je u svetu poznata i kao satana.

BONUS VIDEO Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar