Šta se dogodilo sa „krvavim dijamantima“ Megan Markl

Svet 20. sep. 202120:56 > 11. dec. 2021 16:41
Podeli:
Naslovna strana magazina Time Foto: Pari Dukovic for Time

Dijamanti koji su korišćeni za misteriozni prsten Megan Markl koji ona nosi na malom prstu, pretvoreni su u minđuše koje je vojvotkinja od Saseksa nosila tokom parade "Pozdrav bojama" u Velikoj Britaniji. Sumnja se da je reč o takozvanim "krvavim dijamantima" koje je dobila na poklon sa Bliskog istoka.

PROČITAJTE JOŠ:

Interesovanje za nakit Megan Markl povovo se probudilo nakon što se vojvotkinja od Saseska pojavila na naslovnoj strani magazina Tajm zajedno sa svojim suprugom princem Harijem, ranije ove nedelje.

Hari i Megan su negirali tvrdnje da je prsten koji je nosila na tom slikanju, a koji je napravila poznata dizajnerka nakita Lorejn Švorc i koji se procenjuje na 62.000 dolara, izrađen od dijamanata koji je paru poklonio misteriozni donator sa Bliskog istoka. Rekli su da je prsten nabavio stilista na snimanju direktno od dizajnera i da nema veze sa misterioznim donatorom.

Međutim, kasnije su pojasnili su da misle samo na prsten na Meganinoj levoj ruci, a to je prsten vredan tek 525 dolara, a koji treba da predstavlja osnaživanje žena.

Nije više bilo reči o pomenutom prstenu na njenoj desnoj ruci, pa su svetski mediji postavljali pitanje: Da li Megan Merkl nešto da krije o poreklu dijamanta koji je prvi put viđen na njenom prstu u oktobru 2020. godine?

Megan Markl Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Sada se tvrdi da je Švorc koristila isti set dijamanata za izradu minđuša, koje je vojvotkinja nosila na paradi „Pozdrav bojama“ 2019. godine u Velikoj Britaniji, kao i na premijeri filma „Kralj lavova“ mesec dana kasnije.

Ako su dijamanti zaista dolazili sa Bliskog istoka, nije jasno da li je Megan primila poklon dok je još radila i izvršavala svoje poslednje dužnosti u kraljevskoj porodici martu 2021. godine. Nije zvanično posetila taj deo sveta, ali je moguće je otišla tamo na privatno putovanje.

Bakingemska palata objavljuje samo spisak poklona koje je kraljevska porodica primila dok obavlja zvanične dužnosti u Velikoj Britaniji ili u inostranstvu, a nema javnih zapisa da je Megan dobila dijamante.

Megan Markl Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Pokloni koji su poslati kraljevskoj porodici izvan službenih obaveza se beleže, ali se ne objavljuju.

„Krvavi dijamanti“ iz Saudijske Arabije

Ova priča dolazi nakon što je Megan Markl kritikovana ranije ove godine kada se ispostavilo da je na turneji po Fidžiju nosila par blistavih dijamantskih minđuša koje su bile venčani poklon saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koji je optužen da je naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Dok je pozirala za naslovnu stranu magazina Tajm, Megan je nosila nakit u vrednosti od 320.000 funti, uključujući i prsten koji je dizajnirala Lorejn Švorc, koji je nekoliko puta primećen na njenoj ruci.

Prsten je prvi put nosila u oktobru 2020. godine, a pojedini mediji su tvrdili da ga je Lorejn Švorc napravila od dijamanata koje je par dobio sa bliskog istoka. Megan je ovaj prsten nosila i tokom proslave svog 40-og rođendana.

Advokat koji se borio za pravdu povodom ubistva novinara Džamala Kašogija, kritikovao je Megan zbog njene odluke da 2018. godine nosi dijamantske naušnice na Fidžiju, koji je dobila od čoveka koji je naradio brutalno ubistvo saudijskog novinara. Istakao je da je zbunjen što vojvotkija nije znala da je princ povezan sa ubistvom kada nosila naušnice na državnoj večeri i što nije bila upoznata sa njegovim dosijeom kada su ljudska prava u pitanju.

Majkl Eisner je tim povodom rekao: „Te naušnice su kupljene krvavim novcem i dao joj ih je ubica. Ona nema problem da ih nosi“.

Megan je minđuše dobila na poklon kada se udavala za princa Harija. Nosila je po prvi put tri nedelje nakon što je Kašogi ubijen u raskomandan u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

U to vreme, kancelarija za štampu Kensingtonske palate rekla je medijima da su naušnice pozajmljene ali nisu naveli od koga. Mejl on Sandije piše da je osoblje palate bilo frustrirano što je Megan nosila te minđuše.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar