Šta predviđaju nova pravila za nevakcinisane radnike u Nemačkoj

Svet 23. sep. 202116:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Nevakcinisani građani koji žive i rade u Nemačkoj suočiće se sa ozbiljnim finansijskim izdacima, jer je ova država ukinula plaćanje naknade za vreme provedeno u karantinu onima koji nisu imunizovani i besplatne testove na koronavirus.

Pročitajte još:

Nemačke zdravstvene vlasti odlučile su u sredu da od 1. novembra nevakcinisani ne dobijaju nadoknadu za izgubljenu platu, ako su sa posla odsustvovali zbog koronavirusa. Ovo se odnosi i na one koji platu izgube zbog povratka sa putovanja iz zemlja koje su označene kao „visoko rizične“, piše DW. Te zemlje su trenutno Velika Britanija, Turska i delovi Francuske.

Oni koji kritikuju ovu odluku naglašavaju da je ona jednaka obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa, jer mnogi radnici ne mogu da priušte da ostanu kod kuće bez plate.

Gubitak zarade za sve građane koji su u karantinu i ne mogu da rade zbog sumnje na infekciju ili infekcije koronavirusom do sada je plaćala država.

Jens Špan, ministar zdravlja u Nemačkoj, oštro brani ovu odluku.

„Zašto bi drugi morali da ispaštaju zbog toga što je neko odlučio da se ne vakciniše?“, upitao je.

On je ipak naglasio da je i dalje pravo svakog građanina da izabere da se ne vakciniše, a i Demohrišćanska stranka CDU, čiji je član odlučno se protivi obaveznim vakcinacijama.

Vakcinacija Nemačka. Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

„Ne radi se o pritiscima, već o pravičnosti“, rekao je on u intervjuu.

Ipak Karl Letabak, član parlamenta i zdravstveni stručnjak, upozorio je da plan koji isključuje ljude koji moraju u karantin znači da sada niko neće želeli da se terstira, da ne bi otišao u karantin. On je rekao da je nerealno oslanjati se na to da će neko sa niskim primanjima da plati svoj test, a zatim otići u karantin i izgubiti sve prihode.

Ova mera ne odnosi se na sve, od nje su izuzeti oni koji ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga i one koji još uvek nisu dobili poziv za vakcinaciju.

Nema više besplatnog testiranja

Od 11. oktobra ukidaju se besplatni brzi testovi na koronavirus. Pristup besplatnim testovima imaće samo oni koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu. Svi ostali koji nemaju simptome moraće da ih plate.

Nevakcinisani ljudi stoga praktično će svakodnevno izdvajati dovac da bi pristupili zatvorenim prostorima koji zahtevaju negativan rezultata testa, kao što su restorani, pozorišta i neka radna mesta.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kraj pandemije 2022?

Skoro 56 miliona Nemaca je primilo prvu dozu vakcine, preko 67 odsto populacije, dok je 52,5 miliona, odnosno 63 odsto, potpuno vakcinisano. Nakon što je u početku podelila stanovništvo u prioritetne grupe, vlada je od početka leta stavila na raspolaganje vakcine svim građanima starijim od 12 godina. Ministar zdravlja je u intervjuu rekao da veruje da se kraj pandemije nazire početkom 2022. godine.

„Ako se ne pojavi nova varijanta virusa protiv koje vakcinacija ne štiti, što je malo verovatno, onda ćemo na proleće prebroditi pandemiju i možemo da se vratimo u normalu“, rekao je.

BONUS VIDEO: Merkel: Nemačka će dati pola miliona evra za Srbiju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar