Šta je posle vakcine pokosilo celu zbornicu u Sloveniji

Svet 13. mar 202109:18 > 09:50
Podeli:
vakcina slovenija
Ilustracija; Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Nakon što je 27 slovenskih učitelja zbog nuspojava vakcine izostalo s nastave, pa je OŠ "Mihe Pintarja Toleda" u Velenju do ponedeljka zatvorena, slovenski epidemiolozi istražili su o čemu se tačno radi i šta je pokosilo celu jednu školsku zbornicu.

Učitelji su vakcinisani AstraZenekom, koju je desetak evropskih zemalja već zabranilo zbog nuspojave zgrušavanja krvi i posledično nekoliko smrtnih slučajeva.

„Koliko znamo, ozbiljnijih reakcija nije bilo. Kod nastavnika se radi o očekivanim nuspojavama. Isto je bilo i nakon vakcinisanja Fajzerom, kad je nekoliko lekara i sestara završilo s nuspojavama. I sama sam s temperaturom dan posle vakcine išla na posao. Uzela sam paracetamol i sve je u redu. Ova reakcija za nas nije neočekivana. Možda ju je lakše podneti kad znate da će do nje doći. Nama su anesteziolozi i pre vakcinisanja propisali koktel ibuprofena i paracetamola da nuspojava bude što manje, da prođu brže i bezbolnije“, rekla je za Jutarnji dr. Bojana Beović, koja je infektolog i šef slovenskog stručnog tima za kovid 19 pri slovenskom ministarstvu zdravstva.

Pročitajte još:

Za slučaj učitelja iz Velenja javnost je saznala kad je objava direktora Sebastjana Kukeca na školskom portalu postala viralna. On se u objavi obratio roditeljima učenika.

„Juče se oko 2/3 učitelja škole vakcinisalo protiv kovida 19. Iz minuta u minut vakcinisani učitelji prijavljuju snažne reakcije na vakcinu, tako da smo upravo odlučili da ćemo zbog bolesničke odsutnosti 26 učitelja morati sutra, u petak 12. 3. 2021. da otkažemo celokupan pedagoški proces u školi jer nemamo dovoljno kadrovskih resursa za izvođenje nastave“, napisao je Sebastjan Kukec.

Direktor je kasnije potvrdio da su učitelji u sredu primili AstraZenekinu vakcinu, a u četvrtak su mu se javili s nuspojavama – visokom temperaturom, jakom glavoboljom, opštom slabošću.

Nakon ove objave na njegovom Fejsbuk profilu su se javili mnogi učitelji koji smatraju da nije ni trebalo da još budu vakcinisani, a o čemu je je odluku prošle nedelje donela slovenska vlada. Vakcinisanje osoblja u Sloveniji je počelo u ponedeljak 8. marta.

„Moglo je biti jasno šta će takva odluka povući za sobom, a opet na štetu učenika kojima se stvara nova trauma i izostanci nastave“, pišu nezadovoljni.

Ni dr Beović nije sigurna da li je trebalo da učitelji uđu u prioritetnu grupu.

„S jedne strane, zaposleni u školstvu su više-manje mlađi ljudi. Statistika kaže da su oko pedesete, ali to nije prioritetna grupa koja bi trebalo da bude vakcinisana zbog njih samih, kao stariji. Da se ide brže s vakcinacijom učitelja, odlučila je vlada, a ne struka. Cilj je bio otvorena, što bezbednija škola. U Sloveniji su škole bile jako dugo zatvorene, čak se razmišljalo da i ostanu zatvorene do kraja školske godine. Međutim, otvorili smo ih i sa strahom očekivali šta će biti. Brojevi su iz te grupe, školske, nešto narasli, ali ne dramatično kao u jesen. Pokazalo se da su bolje pripremljene. Kako bi i ostale otvorene, vlada je odlučila da vakciniše zaposlene“, kaže dr Beović.

Foto:Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Sviđa joj se ideja o vakcinisanju vikendom, koju su neke škole već organizovale.

„Nuspojave traju dan do dva i zapravo je vikend odličan za vakcinu, da nuspojave prođu kod kuće i da se normalno dalje radi. Mi svakako pratimo situaciju“, zaključuje doktorka.

Direktor: Do večeri 26 učitelja u krevetu

Jedan učitelj, koji je osetio nuspojave AstraZenekine vakcine, javio je da mu je dobro, a direktor Kukec očekuje da će sutra svi biti dobro. Govori iz ličnog iskustva.

„Ja sam se vakcinisao ranije i takođe sam imao nuspojave i dva dana sam odležao, pa sam znao šta mogu da očekujem. Međutim, ne u ovako velikom obimu i tako jake. Vakcinisali smo se u sredu, u četvrtak ih je ujutro petoro već ostalo na bolovanju, a do večeri je već 26 njih bilo kod kuće u krevetu“, rekao je za Jutarnji direktor u petak poslepodne.

U njegovoj školi problema s kovidom 19 nije bilo, a dosad je bilo zaraženo troje učitelja.

Stariji učenici, od 6. do 9. razreda, obavezni su da nose maske kao i svi zaposleni. Drže distancu i trude se da ne mešaju razrede.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar