Šta je istraživao novinar koji je upucan u glavu

Svet 09. jul. 202107:26 > 08:18
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BAS CZERWINSKI

Decenijama je novinar Peter de Vris bio noćna mora zločincima u Holandiji, prenosi BBC. Ovaj novinar koji je izveštavao o kriminalu rešavao je brojne slučajeve i istraživao mafijaške bosove bez straha i bez naklonosti prema bilo kome, čime je zaradio poštovanje i zavidnu reputaciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Ta reputacija ga je učinila slavnim ali mu je nacrtala i metu na čelu. Za njega su pretnje smrću postale svakodnevica.

„Ne bojim se“, rekao je za magazin Vrij Nederland ove godine. „To je deo posla“. Sada ga je taj posao stavio na vatrenu liniju.

Napad na njega u centru Amsterdama, kada je ranjen u glavu, šokirao je ne samo Holandiju, već i celu Evropu. Na njega je pucano kada je napustio studio posle gostovanja u jednoj emisiji i sada se bori za život. Dvoje osumnjičenih za ovaj zločin nalaze se u pritvoru.

On je tokom svoje karijere radio na brojnim slučajevima visokog profila.

Otmica Hajnekena

Od 1980-ih godina, Vris je istraživao ubistva i druge slučajeve od nacionalnog interesa. Poznat je po svom istraživačkom radu nakon otmice pivskog magnata Fredi Hajnekena 1983. godine, prenosi BBC.

Na osnovu svojih istraga napisao je dve knjige. Prva je bila Slučaj Hajneken, a knjiga je objavljena iste godine kada se dogodila otmica.

Usledilo je Kidnapovanje Alfreda Hajnekena. To je roman iz perspektive jednog od otmičara Kor van Houtom.

Na osnovu njegovog intervjua sa Van Houtom i drugim otmičarem Vilijamom Holederom, knjiga je postala bestsele i posle je adaptirana u film.

De Vris je trećeg otmičara Fransa Majera pronašao u Paragvaju 1994. godine, gde se skrivao i na kraju je izručen Holandiji 2002. godine.

Specijalista za „hladne slučajeve“

„Hladni slučajevi“ – ubistva za koja počinioci nisu pronađeni, njegova su specijalnost.

Jedan od zapaženijih slučajeva bilo je ubistvo dečaka Nikija Verstapena 1998. godine. De Vris je bio portparol porodice dečaka kada je napravljen pomak u istrazi 2018. godine koji je doveo do suđenja Josu Breču.

Breč je 2020. godine osuđen na 12 i po godina zatvora nakon što je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje 11-godišnjeg dečaka i otmicu koja je dovela do njegove smrti.

Rad De Vrisa na ovakvim slučajevima je doveo do toga da dobije međunarodno priznanje.

Dobio je međunarodnu nagradu Emi 2008. godine za svoj rad istražujući nestanak tinejdžerke Hatali Holovej 2005. godine na Arubi.

Dobijao je pretnje

De Vris je u prošlosti bio izložen pretnjama iz kriminalističkog podzemlja u vezi sa nekoliko slučajeva. Čak je zbog toga dobio i policijsku zaštitu, prenosi BBC.

Godine 2013. Vilijam Holeder, Hajnekenov otmičar je osuđen zbog pretnji poznatom novinaru. Holeder služi doživotnu robiju zbog učešća u pet ubistava, prenosi Gardijan.

De Vris je bio i portparol svedoka u policijskim ili sudskim predmetima i bio je savetnik Nabila B, bivšeg člana bande koji je svedočio u slučaju protiv navodnog kralja droge Ridouana Taghija.

Zamerio se opasnoj mafiji

U vreme napada radio je kao savetnik u slučaju poznatom pod nazivom „Marengo“.

Slučaj se vrti oko Ridouana Tagija i još 16 optuženih koje tužilaštvo vidi kao deo marokansko-holandske mafije, odgovorne za seriju ubistava u zemlji između 2015. i 2019. godine, prenosi Dojče vele.

De Vris je bio neka vrsta portparola i savetnika krunskog svedoka Nabila B, koji svedoči protiv Tagija. Tužioci drže Tagija za bosa ove amsterdamske mafije koja se smatra jednim od najvećih distributera kokaina u Holandiji.

Amsterdam novinar pucnjava
Upucan novinar u Amsterdamu Foto:EPA-EFE/EVERT ELZINGA

Dve osobe bliske tom svedoku već su ubijene, i pretpostavlja se da Tagijeva ekipa stoji iza toga. Najpre je 2018. u Amsterdamu usred bela dana ubijen brat Nabila B, a iduće godine je ispred porodične kuće ubijen i njegov advokat.

Bonus video: Demonstracije u Beogradu 2020. godine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar