Srpski fotoreporter u srcu migrantske krize

Svet 10. mar. 202007:15
Podeli:
Foto: REUTERS/Marko Đurica

“Svako koristi situaciju da profitira na izbeglicama što oni polako shvataju. Kako kaže jedan dvadesetogodišnjak iz južnog Maroka: ‘Manipulišu nama sa svih strana‘“, ispričao je iz srca migrantske krize za Nova.rs foto-reporter Rojtersa, Marko Đurica, koji se nalazi u gradu Edirne u Turskoj, u blizini graničnog prelaza Pazarkule.

Hiljade migranata nalazi se u kampu na graničnom prelazu koji spaja Tursku i grčki Kastanjes. Atmosfera je, kaže Đurica, uobičajena za izbegličke kampove – svi se nadaju da će Evropa otvoriti svoje granice. Ipak, najveći problem u kampu je nedostatak hrane i vode.

Foto: REUTERS/Marko Đurica

„Turske vlasti im svakodnevno dostavljaju hranu ali redovi koje migranti i izbeglice čekaju su dugački stotinama metara i čeka se satima”, ispričao je za Nova.rs Đurica i dodao da je čitava grčko-turska granica vojna zona u koju je ulaz zabranjen, ali je migrantima dopušteno da borave oko graničnog prelaza.

Foto: Marko Đurica/Reuters
Foto: REUTERS/Marko Đurica
Foto: REUTERS/Marko Đurica

Nadomak kampa u Pazarkule graničnom prelazu se nalazi romsko selo Karaagac.

Foto: REUTERS/Marko Đurica

“Lokalni Romi, za 5 turskih lira po osobi, prevoze migrante zaprežnim kolima do prodavnice gde kupuju namirnice. Isti Romi su otvorili i neku vrstu pijace gde migrantima po znatno većim cenama prodaju polovnu odeću, jorgane, čaj i kafu pa čak i kofte i šiš na roštilju. Velika plastična mušema kojom se migranti štite od kiše košta oko 50 turskih lira.”

Foto: REUTERS/Marko Đurica

Među izbeglicama ima čitavih porodica koje pokušavaju da uđu u Evropu i one sa sobom nose sve što mogu; porodice sa decom generalno su baš zato sporije, mada se uspešnije drže po strani kako bi prošle neprimećene, uz što manje problema.

Foto: REUTERS/Marko Đurica

Oni koji su put Evrope krenuli sami, kaže Đurica, nose uglavnom samo male rančeve sa sobom i često se kreću u grupama. Svako od njih ima svoju priču.

Foto: REUTERS/Marko Đurica
Foto: REUTERS/Marko Đurica
Foto: REUTERS/Marko Đurica
Foto: REUTERS/Marko Đurica

Upoznao sam jednog mladića koji izgleda kao dečak, nema više od 20 godina, iz Libana. Njegovi roditelji su se razveli pre mnogo godina i otac mu godinama nije dopuštao da bude u kontaktu sa majkom. Sada želi da pređe granicu kako bi je pronašao u Atini“, ispričao je Đurica.

Foto: REUTERS/Marko Đurica

Dok se tenzije na grčko-turskoj granici pojačavaju, svet obilaze snimci i fotografije nehumanog tretiranja izbeglica. Pre samo nekoliko dana na društvenim mrežama objavljen je snimak ubistva migranta za koje je Turska optužila Grčku, a Atina potom demantovala ove navode.

„Koliko ja znam, migranti se nisu sukobili sa turskom, već sa grčkom policijom – preko ograde se bacaju kamenice, suzavac i vodeni topovi“, dodao je Đurica.

Foto: REUTERS/Marko Đurica
Foto: REUTERS/Marko Đurica

Migrantsku krizu na grčko-turskoj granici inicirao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je odlučio da otvori tursku granicu i propusti milione migranata na putu ka Evropi.

Pročitaj i:

Grčka je u nekoliko navrata saopštila da se suočava sa ozbiljnom pretnjom po nacionalnu bezbednost, a da stvar dodatno komplikuje činjenica da Turska ohrabruje takvo kretanje migranata.

Foto: REUTERS/Marko Đurica
Foto: REUTERS/Marko Đurica

Strani mediji su odluku turskog predsednika da propusti migrante nazivali „Erdoganovom osvetom“; Evropa se pouzdala u Tursku da će čuvati evropsku kapiju pošto je sporazum sa Briselom potpisan 2016. godine predviđao da Turska zaustavi polazak migranata u Evropu u zamenu za pomoć od šest milijardi evra.

Foto: REUTERS/Marko Đurica
Foto: REUTERS/Marko Đurica
Foto: REUTERS/Marko Đurica

Erdogan je geostrateški položaj Turske, ipak, iskoristio da uceni Evropu, pošto mu je to već jednom pošlo za rukom – 2015. pred izbore u Nemačkoj, kada mu je Angela Merkel naposletku i dala novac i javnu podršku. U jeku aktuelne krize, pre samo nekoliko dana, jasno je rekao da se migrantska kriza rešava evropskom podrškom Turskoj u Siriji.

U sve je umešan i Fronteks, Agencija za zaštitu spoljnih granica EU; snage evropske agencije sarađuju sa pograničnim patrolama u pokušaju da odbiju izbeglice sa granice Evrope. Prema tajnom izveštaju Fronteksa do kojeg su nedavno došli mediji, iz Turske se očekuju masovne migracije, a situacija je, kako se navodi, toliko izmakla kontroli da se predviđa da izbeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče da ponovno zatvore granicu prema Grčkoj.

Foto: REUTERS/Marko Đurica

Fronteks je, sa druge strane, u više navrata optuživan da ne samo da je okretao glavu od nezakonitih ponašanja graničnih službi prema izbeglicama – izveštaji Fronteksa, prema navodima Report Minhen, dokumentuju između ostalog zlostavljanje izbeglica, hajku sa psima i napade biber sprejem na granicama EU – već je i sama agencija kršila ljudska prava migranata prilikom prisilnih deportacija.

Foto: REUTERS/Marko Đurica

U dokumentima u koje su mediji imali uvid navedeni su primeri deportacije avionima maloletnika bez pratnje roditelja, kao i slučajevi u kojima su izbeglicama tokom deportacije davali lekovi za smirenje. Interni izveštaji u kojima se opisuju „prekomerna upotreba sile“ i „zlostavljanje izbeglica“ uglavnom nose oznaku „slučaj zatvoren“.

Foto: REUTERS/Marko Đurica

Koalicija zemalja Evropske unije ponudila je u međuvremenu da prihvati 1.500 dece-migranata koja se nalaze u izbeglištvu bez pratnje u kampovima na grčkim ostrvima.