Srpkinja na Forbsovoj listi najmoćnijih žena sveta

Svet 10. dec. 202013:33 > 13:40
Podeli:
Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Na 27. mestu Forbsove liste 100 najmoćnijih žena na svetu našla se i Fibi Novaković, direktorka američke korporacije za vazduhoplovstvo i odbranu "Dženeral Dajnamiks", koja je srpskog porekla.

Kako se navodi u njenoj biografiji na sajtu Forbsa, Novaković je jedna od retkih žena na mestu izvršnog direktora u oblasti vojne industrije.

Pročitajte još:

Američki magazin ističe da je Novaković nekada radila kao operativac za Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), kao i da je kćerka vazduhoplovnog oficira.

Kako se dodaje, Novaković je 2018. godine bila na čelu „Dženeral Dajnamiksa “ kada je ta firma kupila IT kompaniju CSRA za 9.8 milijardi dolara.

Novaković se prošle godine našla na 24. mestu na Fobrsovoj listi najmoćnijih žena na svetu.

Ove godine zauzela je 27. mesto, čime se na Forbsovoj listi našla ispred britanske kraljice Elizabete Druge, koja je na 46. mestu, kao i američkih pevačica Rijane, Bijonse i Teljor Svift, ali i holivudske glumice Riz Viterspun.

Prvo mesto na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena na svetu zauzela je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Foto: EPA-EFE/MAJA HITIJ

Na drugom mestu je šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard, a na trećem Kamala Haris, nova potpredsednica SAD. Prva žena, prva tamnoputa Amerikanka i prva azijska Amerikanka na mestu potpredsednika SAD prvi put se našla na listi najmoćnijh.

Na četvrtom mestu je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a na 18. mestu je direktorka MMF Kristalina Georgijeva.

Tu se nalaze i supruga milijardera Bila Gejtsa, Melinda Gejts, tv-zvezda Opra Vinfri, predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi i novozelandska premijerka Džasinda Ardern.

Najmoćnije žene na 17. Forbsovoj godišnjoj listi potiču iz 30 zemalja a među njima je 10 šefova država i 38 je iz sveta biznisa.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar