Srebrenica: Usvojena Rezolucija o stradanju srpskog naroda

Svet 02. jul. 202121:28
Podeli:
Srebrenica
Srebrenica Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Skupština opštine Srebrenica usvojila je u 2. jula Rezoluciju o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice u 20. veku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predlog za usvajanje Rezolucije je podneo Radomir Pavlović, potpredsednik Skupštine opštine, inače kadar Saveza nezavisnih socijaldemokarata (SNSD), prenosi Radio slobodna Evropa. 

Uoči usvajanja Rezolucije, odbornici iz reda bošnjačkog naroda (šest odbornika) su napustili sednicu.

“Čin usvajanja Rezolucije nam govori da se uvek može vršiti političko nasilje srpske većine nad bošnjačkom. Mi imamo sa njima potpisan koalicioni sporazum o razumevanju, ali su Srbi danas pokazali koliko su Bošnjaci poštovani unutar ove lokalne zajednice. Ovim smo dobili dokaz da je potpisivanje koalicionog sporazuma narušeno i samo se destabilizira situacija u Srebrenici“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Ćamil Duraković, predsednik Skupštine opštine Srebrenica.

Šta je navedeno u Rezoluciji?

Radomir Pavlović, potpredsednik Skupštine Opštine Srebrenica izjavio je za RSE kako se u Rezoluciji ‘osuđuju zločini nad srpskim narodom u 20. veku’, te ‘da se ne umanjuju zločini nad drugim narodima’.

On je najavio da će Rezolucija biti prosleđena Skupštini Republike Srpske da usvoji identičnu rezoluciju.

„S obzirom na dešavanja iz okruženja, Crne Gore, ovo je vreme da podvučemo crtu i kažemo šta je bilo u Drugom svetskom ratu, šta je bilo u zadnjem ratu, da pošaljemo poruku koju politiku mi želimo. Ovo je kompromis u kojem mi ne osuđujemo stradanja drugih naroda, ali želimo da istaknemo da su stradali i Srbi na ovom prostoru, posebno u Drugom svetskom ratu“, kazao je Pavlović.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić je za RSE kazao da se ‘nije moglo prećutati na ono što se radi o srpskom narodu’.

„Iz dana u dan vidimo one koji podležu pritisku međunarodne zajednice i osuđuju srpski narod za ono što nije počinio. Naša skupština je morala da reaguje i mislim da je ovo pravi potez“, kazao je Grujičić.

Skupština Opštine Srebrenica nije usvojila nikada Rezoluciju o počinjenom genocidu u tom gradu, u julu 1995. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar