Srbin iz Beča: U kafić samo sa negativnim PCR testom

Svet 22. maj. 202118:42
Podeli:
ilustracija Foto:Gao Jing / Zuma Press / Profimedia; privatna arhiva

Austrija je nakon šest meseci ponovo otvorila restorane, pozorišta, bioskope i sportske objekte. Međutim, kafa u restoranu ne može se popiti tek tako. Da bi uopšte moglo da se uđe kafić ili restoran mora da pokaže digitalni ili papirni dokaz o zdravstvenom stanju, tačnije potvrda o izvršenoj vakcinaciji ili negativan PCR test. Kako to izgleda u praksi za Nova.rs objasnio je Nikola Bunčić, arhitekta koji živi i radi u Beču.

Pročitajte još:

„Da, sve je otvoreno, ali da biste ušli bilo gde morate imati negativan test na koronavirus. Možete uraditi antigen test koji vam važi 48 sati ili PCR koji važi 72 sata“, kaže Nikola i dodaje da je stanovnici Austrije imaju mogućnost da PCR testove urade u trošku države.

„Antigen test je potupuno besplatan, možete zakazati testiranje, ali i ne morate. Sada su redovi za njega baš veliki, dok ih recimo, pre dva meseca skoro niko nije radio. Nakon testa dobijate potvrdu da ste negativni i kod koji može da se skenira i putem kog se proverava da li je test autentičan, da neko slučajno ne bi uradio fotošop. Svaki konobar, radnik u teretani u obavezi je da pogleda i očita taj kod. Mada ovde niko ne zagleda bar kodove, barem za sada“, kaže Nikola.

Foto: Privatna arhiva

Bizaran kućni test

Za one koji nemaju vremena da čekaju u redu, smišljena još jedna, gotovo suluda varijanta testa.

„Postoji i PCR test koji se radi kod kuće. To je test iz pljuvačke, ne znam da li tako nešto postoji u Srbiji. Jedna poznata austrijska drogerija ga daje potpuno besplatno. U jednom pakovanju su četiri testa. Potrebna je samo registracija i kod koji se pri njoj dobija i kojim se potvrđuje identitet osobe. Kod koji se dobija se potom povezuje sa kodom testa. Caka je u tome da se morate snimati dok otvarate kutiju testa kod kuće, zatim kako 75 sekundi grkljate tu tečnost u ustima. Takođe, morate se usnimiti i dok pljujete tečnost u bočicu i zatvarate je. To se traži da neko drugi umesto vas ne bi uradio test“, dodaje on.

Urađeni test se zatim ponovo nosi u drogeriju i u roku od 24 časa bi trebalo da stignu rezultati. On važi 72 sata od momenta snimanja.

Bez euforije zbog otvaranja kafića

On nijedan od testova nije radio, jer u teretanu može sa potvrdom da je primio prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, a u kafić ni nema želju da ide.

„Meni test nije potreban, pošto sam primio prvu dozu vakcine, pa mogu da idem u teretanu, što me trenutno jedino i zanima. Kafići me ne interesuju uopšte“, kaže Nikola.

Kako kaže, euforija zbog relaksacije mera ne oseća se još uvek.

„Mere su relaksirane pre samo dva dana, a ovde kiša pada već konstanto tri nedelje, tako da se za sada ne primećuje neka velika promena ponašanja kod ljudi. U principu, kafići rade do 22 časa, a većina ljudi radi do šest, pa pretpostavljam da po ovako ružnom vremenu niko ni nema želju da ostaje u gradu i ispija kafe“, uveren je on.

Kafić u Austriji. Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Ipak, ostali Austrijanci su se, moglo bi se reći, uželeli sedenja u kafiću i socijalnog života.

„Postoje čitave test „štrase“ ili ulice u kojima se rade PCR testovi i u kojima je poslednjih dana ogromna gužva. S obzirom na to da sam već odlazio na testiranja, zbog čestih putovanja, nikada nisam zapazio ovolike gužve“, kaže.

„Vakcinacija ide sporo“

Ali, bez obzira na ogromne napore koje Austrija preduzima kako bi se životi njenih građana vratili u normlau, imunizacija nije efikasna.

„Vakcinacija koliko ja znam protiče veoma sporo. Skoro svi moji poznanici u Beču su se prijavili za vakcinaciju, ali niko nije stigao na red. Nije ista dinamika kao kod nas, u Srbiji. Problem je što se ovde možete vakcinisati samo sa određenim vakcinama. Ja sam se, konkrento vakcinisao u Srbiji. Iskreno, ne znam nikoga ko se vakcinisao ovde ili da je dobio poziv da se vakciniše“, kaže Nikola.

vakcinacija dijaspora
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ipak se nada da će drugu dozu vakcine protiv koronavirusa moći da primi u Beču.

„Pokušaću da se revakcinišem ovde, pošto od kako je Austrija otvorila granice stvaraju se ogromne gužve na prelazima, pa ne bih voleo da gubim dane i čekam po pet sati da granici samo zbog toga“, zaključuje on.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar