Srbiji ponovo stigla urgencija iz Crne Gore, traži se izručenje Marovića

Svet 12. apr 202210:37 > 10:40
Podeli:
Svetozar Marović Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava (MPLJMP) Crne Gore danas je ponovo uputilo urgenciju Ministarstvu pravde Srbije u vezi molbe za izručenje Svetozara Marovića.

Dugo najavljivana lista američkih sankcija za Zapadni Balkan, posebno Crnu Goru, čiji se mogući sadržaj povezivao i sa formiranjem manjinske vlade, objavljena je juče, a na njoj se našao jedino bivši visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović.

Svetozar Marović
Svetozar Marović Foto: Ermal Meta / AFP / Profimedia

„Presedan je da se zahtev za izručenje ponavlja u periodu kraćem od pola godine, posebno imajući u vidu da je molba sa urgencijama više puta obnavljana i da nije dobijen odgovor, što posebno čudi jer međunarodna saradnja u krivičnim stvarima sa Republikom Srbijom se u ostalim predmetima odvija u duhu kvalitetne, pravovremene i efikasne saradnje“, ističe se u saopštenju MPLJMP.

POGLEDAJTE JOŠ:

"Potreba zaštite javnog interesa, vladavine prava i međunarodnog prava podržava odluka Ministarstava finansija i vanjskih poslova SAD koji su uveli ekonomske sankcije Svetozaru Maroviću označenog kao aktera koji ugrožava regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju. Bilateralna saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i svih oblika kriminaliteta jedan je od ključnih prioriteta na agendi rada Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava. U pravcu kontinuirane saradnje sa sistemom judikature Republike Srbije, verujemo da će se predmet dugogodišnje molbe i više upućenih urgencija razmotriti i na osnovu ratifikovanih akata na temelju bona fide i međuanrodno-pravnih principa kao i u dosadašnoj saradnji efikasno reagovati", piše u saopštenju MPLJMP.

MPLJMP je poslalo i 28. januara ove godine urgenciju Ministarstvu pravde Srbije u vezi sa molbom za izručenje Svetozara Marovića, prenose Vijesti.

BONUS VIDEO Kako je "zaboravljen" Svetozar Marović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar