Ova mapa Evrope otkriva još jedan neslavni rekord Srbije

Svet 10. jan. 202109:45 > 10:51
Podeli:
Izvor: Landgeist.com

Skoro svaki drugi čovek u Srbiji konzumira cigarete.

Mapa koju je objavio sajt Landgeist prikazuje procenat stanovnika starijih od 15 godina koji svakodnevno konzumiraju neku vrstu duvana – pušenje cigareta, lula, ili neka druga vrsta konzumiranja duvana poput žvakanja.

Ova slika, donekle očekivano, prikazuje da smo prvi u Evropi po pušenju.

Mapa je sačinjena na osnovu podataka Svetske banke.

Obrazac je na mapi jasan: upotreba duvana je na najnižem nivou u nordijskim zemljama (izuzev Švedske), dok se najviše duvana konzumira u jugoistočnom delu Evrope. U većini zemalja u regionu procenat ljud koji redovno puši je veći od 35.

Pročitajte i:

Broj pušača u Srbiji starijih od 15 godina je 2,8 miliona – procenila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 2019. godine.

U Srbiji oko trećine odraslih konzumira cigarete i druge duvanske proizvode, a godišnje zbog pušenja umre 15.000 ljudi. Procene su da će do 2025. u Srbiji pušiti 34,3 odsto odraslih. To je značajan pad u odnosu na 2000. godinu kada je pušilo 51,5 odraslih.

Prema procenama SZO, svake godine više od osam miliona ljudi umre od upotrebe duvana – što je otprilike polovina korisnika. Više od sedam miliona smrtnih slučajeva posledica je direktne upotrebe duvana, dok je oko 1,2 miliona uzrokovano izloženošću duvanskom dimu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar