Kipar pooštrio mere, Srbija od sutra na crvenoj listi

Svet 18. avg. 202113:45 > 13:46
Podeli:
Kipar plaža Foto:EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Kipar je pooštrio mere za ulazak u zemlju i pojedine zemlje, među kojima je i Srbija dodao na crvenu listu, što znači da će srpski turisti moći da i dalje da ulaze u ovu zemlju, ali pod znatno strožim uslovima.

Pročitajte još:

Od početka nedelje, i državljani Španije, Belgije, Litvanije, Švedske obavezi su da se duplo testiraju na koronavirus kako bi ušli na Kipar, a sve ove države od danas se nalaze na crvenoj listi, prenosi portal ShengenVisaInfo.com.

Na crvenoj listi su i Holandija, Portugal, Malta, Albanija, SAD, Crna Gora, Rusija, Ukrajina i mnoge druge zemlje.

Od 19. avgusta 2021. godine Srbija će se naći u „crvenoj kategoriji“ zemalja, ali to znači da će sva lica koja nisu vakcinisana morati da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar (testiranje se obavlja na aerodromu, o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata se mora provesti u samoizolaciji). Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina.

Određene kategorije lica će moći da se ukrcaju na let bez testa, ali su dužni da se testiraju po dolasku na Kipar. To su lica koja imaju regulisan boravak na Kipru i primila su bar jednu doze vakcine, zatim lica koja imaju regulisan boravak na Kipru koji su primili prvu dozu vakcine, lica koja iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu i poseduju dokaz o tome izdat od strane Ministarstva zdravlja R. Kipar. U takvim slučajevima, lica koja spadaju u neku od navedenih kategorija, moraju da borave u obaveznoj samoizolaciji 72 sata, a nakon toga da obave još jedno PCR testiranje. Ukoliko je ponovljeni test negativan, mogu da izađu iz karantina.

Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da rade PCR test, ali mogu biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu.

BONUS VIDEO: Beograđani podeljenih mišljenja o kovid propusnicama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar