Srbija nije jedina: Kinezi pelcuju više od 20 zemalja

Svet 25. jan. 202123:10 > 23:46
Podeli:
Foto:EPA-EFE/WEN TAN

Najmanje 24 zemlje, uključujući Srbiju, potpisalo je sporazume sa kineskim kompanijama za proizvodnju vakcina protiv korone. Kineske vakcine ponudile su slamku spasa siromašnim, ali i zemljama sa srednjim prihodima, u trenutku kada su bogate zemlje razgrabile Fajzerove i Modernine vakcine.

Kineske vakcine trebalo je da budu simbol geopolitičke pobede i pokažu velikodušnost i naučna dostignuća zemlje. Ali, navodi Njujork tajms, u nekim zamljama izazvale su probleme.

Pročitajte još:

Zvaničnici u Brazilu i Turskoj su se požalili da kineske vakcine sporo stižu. Pojavile su se i priče da vakcine, iako se smatraju efikasnim, nisu onoliko delotvorne kao zapadnjačke – Fajzerove i Modernine.

Na Filipinima, neki političari su kritikovali vladu zbog odluke da kupi Sinovakove vakcine iako vlast tvrdi da su one bezbedne i efkasne.

„U ovom trenutku ne bih primio nijednu kinesku vakcinu jer nema dovoljno podataka“, rekao je nekadaški zvaničnik u ministarstvu spoljnih poslova Singapura Bilahari Kausikan.

Iako su najmanje 24 zemlje naručile kineske vakcine strahuje se, navodi Njujork tajms, da će zbog kašnjenja i manje efikasnosti, tim zemljama biti potrebno više vremena da se izbore sa virusom.

Peking je odmah krenuo u kontraofanzivu optuživši Zapad da kampanjom dezinformacija pokušava da im uruši ugled i postavio pitanje bezbednosti Fajzerovih i Moderninih cepiva.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Džordž Gao, šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti doveo je u pitanje bezbednost američkih vakcina jer su njihovi tvorci koristili nove tehnike umesto tradicionalnog metoda koji su koristili kineski proizvođači.

Kina se nadala da će njihove vakcine učiniti od zemlje naučnu i diplomatsku supersilu. Kada je reč o broju odobrenih vakcina ili vakcina u poslednjim fazama ispitivanja, Kina stoji rame uz rame sa SAD. Kompanije Sinofarm i Sinovak saopštile su da zajedno mogu da proizvedu dve milijarde doza ove godine. Za razliku od Fajzera ili Moderne, njihove doze mogu da se drže na normalnim temperaturama u frižideru i lakše se prenose zbog čega i odgovaraju zemljama u razvoju.

Američki list međutim navodi da je kineska kampanja puna problema. Mnogi i dalje zameraju Pekingu zbog prikrivanja podataka o koroni u prvim danima pandemije. Pokušaji Pekinga da početkom prošle godine podeli maske i zaštitnu opremu Zapadu kritikovani su posle izveštaja o navodno lošem kvalitetu i zahtevima kineskih zvaničnika da im se javno zahvale.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U međuvremenu, došlo je do kašnjenja u isporukama vakcina Brazilu i Turskoj. Umesto 10 miliona Sinovakovih doza koliko je krajem decembra trebalo da stigne u Tursku, svega tri miliona je došlo početkom januara, a ostatak početkom sedmice.

Kineski zvaničnici naveli su da je kod kuće došlo do povećane potražnje za vakcinama jer su se pojavili novi slučajevi koronavirusa.

„Trenutno je domaća potražnja za vakcinom na visokom nivou“, naveli su zvaničnici. „Dok ispunjavamo lokalne zahteve, prevazilazimo teškoće i pokušavamo da nađemo načine da razvijemo saradnju sa drugim zemljama, naročito zemljama u razvoju i koliko možemo im pružamo pomoć“, dodali su zvaničnici.

Sporadična žarišta korone takođe utiču na proizvodnju, a brazilski zvaničnici kažu da Kina ne radi dovoljno brzo na dokumentaciji neophodnoj za izvoz sirovina za vakcine Brazilu.

Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT OFFICE

Dok neke zemlje čekaju kineske vakcine, druge su počele da „uskaču“ na njihovo mesto. Brazilsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da će im dva miliona doza AstraZenekine vakcine uskoro stići iz Indije.

Takođe, pojavili su se izveštaji da Sinovakova vakcina nije efikasna onoliko koliko se ranije mislilo. Zvaničnici u Turskoj navode da su njihova ispitivanja pokazala da je vakcina efikasna 91 odsto. U Indoneziji je taj procenat niži – 68 odsto. U Brazilu je bio 78 odsto.

Iz sveta i regiona čitajte:

Onda, 12. januara, naučnici su saopštili da je efikasnost vakcine zapravo 50 odsto, jedna nešto iznad praga koji je Svetska zdravstvena organizacija postavila za efikasnost vakcine.

Izvršni direktor Sinovaka Jin Veidong tvrdi da je vakcina 100 odsto efikasna u sprečavanju razvoja težih oblika korone. On je objasnio da je niža stopa efikasnosti posledica toga da su testiranja sprovođena na zdravstvenim radnicima koji imaju veće šanse da se zaraze od „civilne“ populacije.

No, i pored toga, kineske vakcine su privlačne brojnim zemljama. Više od 40 zemalja zainteresovano je za uvog kineskih vakcina, a nekoliko svetskih lidera uključujući turskog Redžepa Tajipa Erdogana i indonežanskog predsednika Joko Vidodoa su se vakcinisali Sinovakovim cepivom.

Kada je reč o Sinofarmovoj vakcini koju pravi Pekinški institut za biološku proizvodnju, njihova vakcina je efikasna 79 odsto. Problem je što Sinofarm nije pružio nikakve druge detalje ili dokaze toj tvrdnji.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar