Srbija i dalje ne odgovara na zahtev CG o izručenju Marovića

Svet 13. jun. 202118:54
Podeli:
Svetozar Marović Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ni nakon pet i po meseci Ministarstvo pravde Srbije nije odgovorilo crnogorskim kolegama da li će isporučiti odbeglog i pravosnažno osuđenog bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića.

Vlada Crne Gore je krajem 2020. obnovila molbu Srbiji za izručenje Marovića. Pre te molbe, prethodna Vlada Duška Markovića uputila je dve urgencije.

„Od onog poziva, koji je treći po redu, mi nemamo novosti. Naravno da je to pitanje za koje je zainteresovana javnost. Mislim da je potrebno da se taj slučaj reši na jednom političkom, višem nivou, između samih šefova država, šefova vlada. Ministarstvo još čeka odgovor Ministarstva pravde Republike Srbije i čim taj odgovor bude na našem stolu u neko skorije vreme, mi ćemo ga podeliti sa javnošću”, kazao je Leposavić.

Marović se više od četiri i po godine nalazi u Beogradu, gde se, prema rečima njegovih pravnih zastupnika, leči.

Nekada drugi čovek tada vladajućeg DPS uhapšen je u decembru 2015. godine, zbog sumnje da rukovodio organizovanom kriminalnom grupom koja je oštetila kasu Opštine Budva za više desetina miliona evra. Lisice na ruke stavljene su mu po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Marović je napustio spuški zatvor u maju 2016. godine, nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum, koji je potom verifikovao Viši sud.

Nakon toga, nesmetano je prešao granicu i otišao u Beograd, gde mu se “gubi svaki trag”, pa je Crna Gora 2017. raspisala poternicu.

Marović je, na osnovu sporazuma koji je sklopio sa Specijalnim tužilaštvom, osuđen na tri godine i devet meseci zatvora. Iako se nagodio da u državni budžet uplati milion evra, a 100.000 donira u humanitarne svrhe, on to nikada nije učinio, pa mu je zatvorska kazna povećana za godinu. Zastara te jednogodišnje kazne nastupa već ovog meseca, a kazna od tri godine i devet meseci u oktobru 2026. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je izručenje Marovića komplikovano.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je nedavno da nikada nisu dobili konkretan odgovor na pitanje zašto Srbija odbija da izruči Marovića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar