Srbi iz Makedonije besni: Na freskama obrisana srpska imena

Svet 02. dec. 202010:05
Podeli:
Foto: Shutterstock

Srpski kulturno informativni centar SPONA iz Skoplja objavio je da se u Manastiru Sv. Joakima Osogovkog u Severnoj Makedoniji dogodio "nezabeleženi akt skrnavljenja i falsifikovanja" oštećenjem fresaka - tako što su srpski vladali na freskama preimenovani.

Preimenovanje imena srpskih vladara-svetitelja na freskama manastirskog hrama Svetog Joakima Osogovskog je neshvatljivo falsifikovanje i prekrajanje istorijskog nasleđa, navodi se na sajtu centra SPONA., kao i da je prilikom posete pomenutom manastiru, nekoliko članova centra SPONA bilo “ zatečeno primetnim oštećenjem dela fresaka“.

Iz sveta i regiona čitajte i:

Umesto orginalnih natpisa iznad likova svetitelja Sv. Car Uroš, Sv. Car Lazar, Sv. Kralj Milutin, Sv. Stefan Dečanski, Sv. Nikodim-arhiepiskop srpski i Sv. Stefan Prvovenčani, nalaze se novi natpisi: „Sv. Car Vladimir Kievski“, „Sv. Car Jovan Milostivi“,Sv. Car Konstantin Veliki, Sv. Nićifor Foka „Sv. Konstantin Kavasila, Arhiepiskop ohridski“ i „Sv. Car Justinijan Prvi“

Pretpostavlja se da se ovo, kako se navodi, vandalizovanje fresaka u Osogovskom manastiru desilo u skorašnjem periodu. Na to navodi blistavo bela boja novih natpisa, kao i nevešto izbeljene plave pozadine fresaka prilikom nasilnog odstranjivanja starih-originalnih natpisa iznad likova svetitelja.

„Nama Srbima, građanima Severne Makedonije, pod gorkim utiskom zatečenog stanja neshvatljivo je da se neko ‘autorski’ drznuo da ciljano i sistematski promeni imena samo srpskih srednjevekovnih vladara i arhiepiskopa!!?? ‘Autorima’ i naručiocima ovog nedela i praktično vandalskog čina natpisi imena ostalih hrišćanskih svetaca nisu smetali, te ih nisu ‘osvežavali’ i preimenovali“, navodi se u saopštenju centra SPONA.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar