Srbi iz cele Evrope hoće da se vakcinišu u Srbiji

Svet 09. apr. 202107:14
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Žena iz Poljske, koja je srpskog porekla i ima srpsko državljanstvo, nedavno je došla na Beogradski sajam kako bi primila rusku vakcinu Sputnjik V protiv koronavirusa. Ovaj slučaj nije usamljen.

PROČITAJTE JOŠ:

Brojni naši državljani koji žive u drugim zemljama, u EU, ali i izvan nje, koriste priliku, kad već mogu, da dođu u Srbiju na vakcinaciju. Pored njih za vakcinaciju u našoj zemlji zainteresovani su i brojni strani državljani.

Češka još nije sigurna da će priznavati sertifikate o vakcinaciji u Srbiji ako su upotrebljene vakcine bez dozvole u EU, kao što je za sada slučaj sa ruskim Sputnjikom i kineskom vakcinom kompanije Sinofarm, rekao je češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček, koji je prošle nedelje boravio u poseti Beogradu.

Šef češke diplomatije naglasio je da je od početka za to da se izbegnu dvostruki aršini i da vakcinacija nije politika, ali da je nužno da se upotrebe registrovane vakcine.

Beogradski sajam vakcinacija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Srbija je u drugačijem položaju zato što nije članica EU tako da su nacionalni uredi mogli da postupaju nezavisno i iskoristili su mogućnost tržišta“, rekao je Petšiček.

Libor Grubhofer, virusolog i direktor Biološkog centra Akademije nauka Češke, okarakterisao je „vakcinaški turizam“ poput onog kada se na vakcinaciju putuje u Srbiju za neodgovoran čin i kazao da smatra da sertifikati iz Srbije ne bi trebalo da važe u zemljama EU, znači ni u Češkoj.

„Ako neko iz Češke otputuje u Srbiju da se vakciniše ruskom ili kineskom vakcinom to je njegova stvar. Ali izlaže se riziku zato što te vakcine nisu prošle kroz odobravanje kod Evropske agencije za lekove i one su za nas i dalje misteriozna vakcina. To je rizik onog ko se tako vakciniše“, kazao je Grubhofer za Seznamzpravy.cz

Mediji bruje o vakcinaciji u Srbiji

Štampa na nemačkom jeziku nastavlja sa hvalospevima na račun vakcinacije u Srbiji. Skoro sa nevericom se dočekuje to što se u Srbiji mogu vakcinisati i turisti.

Švajcarski tabloid Blik piše da je Srbija sve popularnija destinacija za „vakcinalni turizam“. „Poneka doza im pretekne u ovom maratonu sa vakcinacijom. Dragocene flašice niko ne želi da baci. Zato je Srbija otvorila granica za strane, pogotovo sa Balkana.“

„To je znak solidarnosti. Ali u Srbiji vakcinišemo i Švajcarce. Mogu da se prijave“, rekao je ambasador Goran Bradić za Blik.

Bečki Viner cajtung piše: „Na stolu su četiri vakcine Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm i Sputnjik. Biraj, kažu. Da li je ovo raj? Jeste, za one koji hoće da se vakcinišu. Srbija je trenutno zemlja u kojoj teku med i mleko farmacije. Tamo, kažu oni koji su probali, ne samo da možeš odmah da se vakcinišeš, nego možeš i da biraš cepivo. Svejedno koliko imaš godina i da li si u prioritetnoj grupi“, prenosi Dojče vele.

List navodi da, osim srpske zajednice, i dalje slabo koji Austrijanac ide do Srbije da se vakciniše.

„Ali drukčije je u Italiji“, navodi list. „Nebrojeni Italijani su se preko portala srpskog konzulata u Milanu i ambasade u Rimu prijavili za vakcinaciju,“ prenose italijanski mediji.

I Holanđani hoće vakcinu

Za vakcinaciju u Srbiji, zainteresovani su i Holanđani. Zbog toga jedna turistička agencija iz Holandije, koja se inače bavi organizovanjem dolazaka i provoda u Beogradu, ima, u sred epidemije koronavirusa, pune ruke posla.

Građani Holandije žele da dođu u Srbiju kako bi se vakcinisali jer smatraju da vakcinacija u njihovoj zemlji ide presporo.

„Mejlboks nam je totalno zatrpan, jer Holanđani žele da prime vakcinu u svojoj zemlji, ali nemaju mogućnosti, pa traze alternativne načine.

Takođe, nije ih briga što im premijer ne preporučuje putovanja. Sve za zdravlje!“, navela je Tanja Marković Zaatman, vlasnica agencije na svom profilu na Fejsbuku.

Gužve za vakcinaciju u Srbiji

Veliki broj građana je došao tokom vikenda 27. i 28. marta da se vakciniše na Beogradski sajam, među njima su bili brojni stranci i državljani susednih zemalja, a redovi su bili duži nego inače.

Kako je javila agencija Fonet, najviše je bilo građana BiH i Severne Makedonije, a mnogi od njih nisu ni prijavljeni za vakcinaciju posredstvom sistema e-uprave, dok su pojedini popunili obrazac kojim je predviđeno i prijavljivanje stranih državljana za imunizaciju.

Pored građana BiH i Severne Makedonije, na vakcinaciji u Srbiji bili su i državljani Crne Gore i Albanije. Oni su vakcinisani vakcinom AstraZeneka.

Istog vikenda je bila organizovana i vakcinacija u Nišu na punktu niškog Doma zdravlja u hali „Čair“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar