Sprema se trgovinski rat? Velika Britanija će odbiti punudu EU za Severnu Irsku

Svet 11. okt. 202107:15
Podeli:
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Strahovi da Velika Britanija ide u trgovinski rat sa EU podstaknuti su snažnim nagoveštajima vlade da smatra da predlozi koji će biti objavljeni u sredu u Briselu zbog angažmana o Bregzitu ne idu dovoljno daleko, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar za Bregzit David Frost iskoristiće govor u ugorak u Portugalu kako bi rekao da EU koja ukida zabranu britanskih kobasica radi rešavanja spora oko protokola Severne Irske ne ispunjava zahteve Velike Britanije i sindikalista.

Lord Frost je pozvao na „značajne“ izmene sporazuma nakon Bregzita koji je ispregovarao, uključujući i ulogu Evropskog suda pravde, nešto sa čime se EU verovatno neće složiti.

„Bez novih aranžmana u ovoj oblasti, protokol nikada neće imati podršku koja mu je potrebna da preživi“, upozorio je uoči značajnog poteza EU u rešavanju spora, prenosi Gardijan.

Irski ministar spoljnih poslova Simon Kovenej neprihvatljivo je reagovao na „crvenu liniju“ Velike Britanije i njeno vreme samo nekoliko dana pre nego što je rekao da je to „ozbiljna“ ponuda EU.

Evropski komesar za Bregzit Maroš Šefčovič, podneće u sredu četiri rada na temu o tome kako se protokol Severne Irske može poboljšati, za koji je on rekao da je „veoma dalekosežan“.

Biće predloženo izuzeće „nacionalnog identiteta“ za britanske kobasice od zabrane EU na pripremljeno meso iz treće zemlje, rekli su izvori.

Međutim, Mujtaba Rahman, izvšrni direktro konsultantske kuće Eurasia Grup, upozorio je u subotu da će odsustvo ustupaka pred Evropskim sudom dati Frostu opravdanje za pokretanje člana 16, mehanizma za stavljanej protokola Severne Irske u formalan sporni postupak ili njegovo stavjlanje u mirovanje potpunim nepridržavanjem aranžmana.

„U EU postoji ogromna količina cinizma oko toga šta su stvarni ciljevi vlade. Da li je to rešavanje suštinskih pitanja u Severnoj Irskoj ili održavanje ideološke borbe sa EU jer služi određenim delovima torijevske stranke“, rekao je Rahman.

„Francuski predsednik i nemački kancelar i predsednik Evropske komisije ne mogu svaki dan da se bude zbog nove svađe sa Borisom Džonsonom. U jednom trenutku moraju da pošalju jaču, jednostavniju poruku.

„Upotreba klauzule o raskidu u samom sporazumu o trgovini i saradnji može se pokrenuti jednostrano i potpuno bi obustavila trgovinski sporazum o nultoj tarifi/kvoti između dve strane“.

Ovaj mehanizam unakrsne odmazde koji dopušta trgovinske kazne za kršenje sporazuma o povlačenju dogovorene sa obe strane ali drugi misle da EU neće biti voljna da ide na nuklearnu energiju.

Katarin Bernard profesorka prava EU na Univerzitetu u Kembridžu, veruje da su kratki oštri šokovi u obliku carina na britanske proizvode poput škotkog viskija ili lososa, verovatniji.

Frost je takođe rekao delegatima na konferenciji Konzervativne stranke prošle nedelje da pravila zahtevaju da EU bude „proporcionalna“ ali je rekao da se i dalje nada da će iz pregovora izaći sa novim sporazumom.

Odmazde su malo verovatne do sledeće godine, a očekuje se da će EU odgovoriti kršenjem zakona i pravnim postupcima kao prvim odgovorom na suspenziju protokola Severne Irske od strane Velike Britanije.

Protokol, osmišljen kako bi se izbegla čvrsta granica između Velike Britanije i jedinstvenog tržišta koje deluje u Irskoj, postavio je granicu u Irskom moru, razbesnevši sindikalce koji provere robe koja u Severnu Irsku odlazi iz Britanije smatraju napadom na integritet Velike Britanije i njihovog britanskog identiteta.

Očekuje se da će EU predložiti ukidanje provera robe koja će ostati u Severnoj Irskoj, sa provarama samo onih proizvoda koji su namenjeni prodaji u republici.

Obe strane su rekle da očekuju da će ući u period intenzivnih pregovara za koje je Frost rekao da su tri nedelje, nakon što je u sredu objavljen odgovor EU na zahteve Velike Britanije.

BONUS VIDEO: Britanska vojska u dostavi goriva širom ostrva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar