Sportisti se zarazili koronom u Vuhanu još u oktobru

Podeli:
Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Korona postojala u Kini još u oktobru! Posle učešća na Svetskim vojnim igrama u kineskom gradu Vuhanu, koje su održane u oktobru 2019. godine, nekoliko sportista iz Švedske, Francuske i drugih evropskih zemalja bilo je pozitivno na koronavirus.

Nakon što su Francuzi prošle nedelje testom potvrdili da se prvi slučaj zaraze koronavirusom u njihovoj zemlji pojavio 27. decembra, a ne u krajem januara, kako se pre mislilo, u mnogim evropskim zemljama ponavo se rade testovi starih uzoraka iz novembra i decembra, koji bi mogli da potvrde jesu li neke tadašnje viroze i čudne upale pluća zapravo bile virus korona (COVID-19), prenosi Slobodna Dalmacija.

U tu priču, da se virus ranije počeo širiti Evropom, uklapaju se i svedočanstva učesnika Svetskih vojnih igara u Vuhanu, koje su se održale krajem oktobra 2019. godine. Te igre su se i pre spominjale kao moguće mesto širenja virusa, ali nije bilo materijalnih dokaza za to, pa su se takve spekulacije odbacivale kao neutemeljne. Međutim, sad su neke zemlje, poput Švedske potvrdile da su imale zaraženih učesnika. U drugim zemljama ne potvrđuju još uvek ništa sa sigurnošću jer nisu radili testove na COVID-19, a i vojska, čiji su učesnici igara pripadnici, nije najtransparentnija u tom pogledu. Međutim, svetski mediji poslednjih dana prenose svedočanstva nekoliko sportista koji sumnjaju da su oboleli od koronavirusa.

U Vuhanu je, naime, tada bila velika koncentracija sportista, kao i ostalog pomoćnog osoblja koje je kasnije otputovalo na sve strane sveta. Budući se u to vreme nije znalo za zarazu nije ni bilo mera zaštite, distance, maski, rukavica ni dezinfekcije, a ni učesnici nakon povratka u svoje države nisu išli u izolaciju.

Foto:EPA/YONHAP

Učestvovala i ekipa iz Hrvatske

Na igrama je učestvovalo oko deset hiljada sportista iz 109 zemalja, a među njima je bila i ekipa iz Hrvatske vojske sa 13 takmičara i takmičarki u streljaštvu i atletskim disciplinama, ali nema službenih podataka da je kod njih bilo nekih simptoma bolesti.

Pročitajte još:

Italijanska „Corriere della Sera“ izvestila je kako je deo učesnika Igara naknadno potvrdio da su još u avionu, kad su se krajem oktobra vraćali iz Kine, imali visoku temperaturu i respiratorne smetnje. Međutim nisu bili testirani na koronavirus jer se u Evropi tada nije znalo za novi virus. Da su bili testirani i na običan grip, njihovi uzorci brisa bi se naknadno mogli analizirati, međutim, većina ih nije radila nikakve laboratorijske analize.

Italijanski mačevalac Mateo Tagliarola, dobitnik zlatne medalje u mačevanju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine bio je jedan od 170 italijanskih sportista na vojnim igrama u Vuhanu. On je medijima ispričao kako su se, kad su došli u Vuhan skoro svi razboleli.

„Svi smo se razboleli, nas šestoro, koliko nas je bilo u apartmanu, a i mnoge druge delegacije su se takođe razboljevale do te mere da je zdravstveni centar na igrama skoro ostao bez lekova. Međutim, najgore je bilo kad smo se vratili kući. Nedelju dana nakon povratka dobio sam jako visoku temperaturu, imao sam osećaj da ne mogu da dišem. Uzimao sam antibiotike, ali nije mi pomoglo. Oporavio sam se tek nakon tri nedelje i još dugo nakon toga sam bio vrlo slab. Nakon toga su se razboleli moj sin i partnerka“ ispričao je Tagliariola.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Francuzi bili ozbiljno bolesni

Francuski mediji takođe su objavili da su najmanje dvojica njihovih sportista u Vuhanu imali ozbiljnih zdravstvenih problema sa disanjem, osvajač medalje Elodi Klouvel i petostruki svetski prvak Valentin Belaud.

Oni su nedeljama bili ozbiljno bolesni, ali je francusko Ministarstvo obrane odbilo da komentariše taj slučaj, navodeći da ne znaju kakve su zdravstvene probleme imali. Zaraženi su bili uvereni da su dobili jaču prehladu ili virozu, ali kad su u januaru krenule vesti o koronavirusu u Vuhanu, među njima se pojavila i sumnja da su u oktobru i oni bili zaraženi. Međutim, ministarstvo im je zabranilo da govore za medije.

Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Za razliku od Italije i Francuske čija nadležna ministarstva nisu službeno potvrdila postojanje zaraze, niti su testirali vojnike, Švedska je to učinila. Oni su ove nedelje izjavili kako je kod njih bilo slučajeva zaraze koronavirusom među učesnicima vojnih igara.

Na igrama je bilo oko sto ljudi iz švedskih oružanih snaga i ostali su u gradu dve nedelje. Desetak švedskih vojnika nakon povratka s igara osećalo je respiratorne tegobe. Testirano je njih petoro, a kod dvojice je nalaz na novi koronavirus bio pozitivan.

Komentari

Vaš komentar