Spor oko vakcina protiv korone: EU ih izvozi i u Britaniju

Svet 12. mar. 202110:16 > 10:18
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Andrea Fasani

Uprkos nedovoljnom broju doza za sopstvene potrebe Evropska unija je izvezla 34 miliona vakcina u svet. Čak i u Veliku Britaniju. U isto vreme evropski poslanici optužuju Britaniju da sprečava dopremanje vakcine u EU.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel proteklog vikenda poslao je otvoreno pismo Londonu u kojem je govorio o britanskoj zabrani izvoza vakcine. Britanska vlada je odmah demantovala postojanje zabrane. Britanski premijer Boris Džonson je u Donjem domu britanskog parlamenta energično odbacio optužbe.

London se ponosi time što je do sada vakcinisao 23 miliona Britanaca – to je najveći procenat vakcinisanog stanovništva u Evropi. U Velikoj Britaniji izgleda nije bilo manjka vakcina, a po svemu sudeći, tome je doprinela i Evropska unija, koja je, uprkos oskudici kod kuće, Londonu isporučila devet miliona doza iz sopstvene produkcije.

Foto:EPA-EFE/Andrea Fasani

London zadržava vakcinu za sebe

A onda je farmaceutski koncern AstraZeneka obavestio Uniju da može da joj isporuči samo 40 procenata dogovorene količine vakcina. Tako je i nastala sumnja da se radi o „zabrani izvoza“ iz farmaceutskih pogona u Velikoj Britaniji.

Evropska unija se s Londonom spori od januara tvrdeći da je istovremeno sklopila ugovor sa firmom AstraZeneka kad i London, pa bi taj ugovor morao da se poštuje. Postavilo se pitanje da li London ima neki specijalni dogovor s farmaceutskim koncernom koji je većinski u britanskim rukama.

EU izvozi vakcinu širom sveta

Poslanik Evropskog parlamenta Peter Lize kaže da AstraZeneka odbija da u Evropu dopremi vakcinu koju proizvede u Velikoj Britaniji: „Ako Evropa snabdeva svet, dok svi drugi misle samo na sebe, onda cela stvar ne može da proradi“.

Evropska komisija je saopštila da je od januara u 31 zemlju u svetu otpremljeno 34 miliona vakcina. U mnogim zemljama Evropske unije vakcinisanje se odvija presporo i mnogi se žale da dostava novih količina vakcina ne ide kako treba.

Petar Lize se zalaže za totalnu zabranu izvoza iz EU i kaže da je to po pravilima Svetske trgovinske organizacije moguće: „Doduše, Bajontek-Fajzer, čija se vakcina u velikim količinama izvozi, ispunjava svoja obećanja, ali bi trebalo da se ozbiljno razmisli o toj opciji. Najvažnija opravdana kritika Evropske komisije je ona da Komisija prekasno pokreće kontrolni mehanizam izvoza“.

Foto:EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Džonson i Džonson dozvoljen

Od četvrtka je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila upotrebu vakcine Džonson i Džonson. Time se na tržištu EU pojavila i četvrta vakcina.

„To je još jedan važan korak da se obezbedi da svi građani što pre dobiju pristup sigurnoj i delotvornoj vakcini“, rekla je komesarka zadužena za zdravstvo Stela Kirjakides.

Evropska komisija naručila je 200 miliona doza te vakcine, sa mogućom narudžbinom još 200 miliona doza. Farmaceutska firma je navela da će prvi kontigent od 55 miliona doza u Evropu stići u junu. Ta vakcina se lako skladišti i ima prednost da je jedna doza dovoljna za vakcinisanje.

Ipak, postoje i sumnje da li ta firma zaista može da isporuči dogovorenu količinu. Njeni proizvodni pogoni su isključivo u Sjedinjenim Američkim Državama, a tamo je na snazi zabrana izvoza. Džonson i Džonson može prvo da zadovolji američke potrebe i da izveze samo prekobrojne vakcine.

Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

Neželjena dejstva vakcine AstraZeneka?

Danska, Norveška i Island obustavili su vakcinisanje vakcinom AstraZeneka. Danski lekari ustanovili su učestalu pojavu tromboze kod pacijenata posle vakcinisanja. Danske zdravstvene vlasti oprezno su izjavile da nisu sigurne da li postoji povezanost između vakcine i tih slučajeva.

Evropska agencija za lekove EMA, čije je sedište u Amsterdamu, istražuje jedan smrtni slučaj u Danskoj. „Obimna dokumentacija pokazuje da je vakcina bezbedna i delotvorna“, kaže šef nadležne danske institucije Soren Brostroem. Ipak, kontrolne instance su dužne da provere svaki sumnjiv slučaj, ma gde da se pojavio.

Dva slična slučaja su javljena iz Austrije, gde je jedna žena umrla od čitavog niza tromboza, a drugi pacijent je s embolijom pluća prevezen u bolnicu. EMA je istražila te slučajeve i objavila da oni nisu povezani sa vakcinom. Mada se kvalitet strogo kontroliše, greška u proizvodnji se ne može isključiti. U međuvremenu su i baltičke države i Luksemburg zaustavili vakcinisanje tom serijom vakcine.

Foto:Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

EU produžila kontrolu izvoza

Evropska komisija je saopštila da je do kraja juna produžila delovanje kontrolnog mehanizma za izvoz vakcina proizvedenih u EU. Mehanizam je pokrenut krajem januara kada je izbio spor sa Velikom Britanijom oko ispunjavanja ugovornih obaveza firme AstraZeneka. Ta regulativa obezbeđuje pregled nad evropskim izvozom vakcine u svet.

Komisija je pri uvođenju kontrole rekla da ne želi da blokira izvoz. Ali, prošle nedelje je Italija pokrenula mehanizam i zabranila izvoz u Australiju 250.000 doza vakcine koju je proizvela AstraZeneka. Italijanski premijer Mario Dragi to je obrazložio pandemijskom situacijom u zemlji i presporim isporukama farmaceutskih koncerna.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar