Špijunski triler uživo: Namamili ruske plaćenike u zamku i zažalili

Svet 08. sep. 202114:14
Podeli:

Ukrajinske snage bezbednosti narušile su jutarnji mir u odmaralištu iz sovjetske ere smeštenog uz jezero kod beloruske prestonice Minska i uhapsile 32 ruska plaćenika.

Pročitajte još:

To se dogodilo dve nedelje pre beloruskih predsedničkih izbora, u avgustu prošle godine, a sada je CNN saznao šta se tačno odigralo. Naime, vlasti su sumnjale da su stranci došli iz Rusije kako bi se uticali na rezultate izbora.

Njihova procena bila je tenačna, meta stranaca nije bila Belorusija, a naređenja im nije izdavala Rusija. Ipak, oni jesu bili u misiji, ali su samo ukrajinske obaveštajne snage znale i u kakvoj. Ova grupa ljudi je istočnoj Ukrajini činila ratne zločine. U ovoj oblasti se separatisti potpomognuti Rusijom već godinama bore.

Znali su da ih jedino mogu uhapsiti van ruskog neba koje ih je do tada štitilo. Rešili su da ih namame u klopku.

Trojica bivših visokopozicioniranih ukrajinskih vojnih obaveštajaca otkrili su kako je izgledalo hapšenje 32 ruska plaćenika na jugu Belorusije.

Prvo su se ukrajinski agenti predstavili kao članovi privatne ruske vojne kompanije koji su u potrazi za radnicima na dobro plaćenim poslovima obezbeđenja, koji će za posao zaštite naftnih postrojenja biti plaćeni i do 5.000 dolara mesečno.

Foto:Shutterstock

Ratni zločinci bili su među stotinu kandidata koji su želeli da rade i time im podosta olakšali posao.

„Počeli smo da zovemo i tražimo im da nam govore nešto o sebi“, rekao je obaveštajac.

„A oni su tada počeli da otkrivaju podatke o sebi, šalju dokumente među kojima su bile i vojne lične karte, pa su počeli da pričaju i o tome gde su se borili, jer su mislili da konkurišu za rusku kompaniju. Dali su nam sve na tacni“, dodao je.

Kako je komunikacija odmicala, počeli su da šalju i fotografije i snimke sa fronta.

Jedan od videa koji su poslali prikazuje grupu pobunjeničkih boraca u istočnoj Ukrajini koji stoje uz olupinu upravo srušenog vojnog aviona, što je zločin koji se smatra terorizmom.

Neki kandidati su sami sebe povezali s rušenjem aviona Malazija Erlejnsa na letu MH17 koji je putovao iz Amsterdama za Kuala Lumpur koji je pogođen u julu 2014. iznad ukrajinske teritorije pod kontrolom ruskih separatista. Svih 298 putnika i članova posade je poginulo.

Kasnije je utvrđeno da je avion srušen ruskim projektilom ispaljenim iz sela pod kontrolom separatista.

„Imali smo dvojicu koji su bili prisutni prilikom lansiranja projektila koji je srušio MH17. Četvorica drugih bili su deo grupe koja je srušila vojni avion prilikom čega je poginulo najmanje 70 naših najboljih ljudi’, rekao je ukrajinski obaveštajac.

Kako su ih birali

Odabrali su 28 Rusa koji su navodno povezani s nezakonitim radnjama u Ukrajini i još petoricu bez ikakvih veza kako bi otklonili sumnje. Rusima je rečeno da će biti odvezeni u Tursku odakle će odleteti za Karaks. Pravi plan bio je da ih odvedu u Ukrajinu i tu ih pohapse.

Pandemija koronavirusa osujetila je plan jerje Rusija zatvorila svoje granice kako bi zaustavila širenje korone.

Moskva je ipak nastavila da dopušta putovanja u „bratsku“ Belorusiju. Prema ukrajinskim izvorima, regruti koji ništa nisu slutili, autobusom su prevezeni u Minsk, odakle su mislili da će uskoro otputovati u Venecuelu.

Kada su stigli u Minsk, rečeno im je da tu moraju da ostanu nekoliko dana, a zatim ih odvezli u odmaralište Belorusočka, koje se nalazi na 15 minuta od glavnog grada.

Kašnjenje je bilo dovoljno dugo za akciju beloruskih obaveštajnih službi.

Snimci hapšenja emitovani su na beloruskoj državnoj televiziji, uhapšenim muškarcima su prikazana lica, a njihovi identifikacijski dokumenti poslužili su kao dokaz njihovog ruskog vojnog porekla.

Hapisili ih i Amerikanci

Čini se da je ovo hapšenje prioritet i američke obaveštajne službe, iako američki funkcioneri negiraju direktnu ulogu.

Naime operaciju koju su predvodili Ukrajinci, financijski su pomogli Amerikanci, a tehničku pomoć i savetovanje o tome kako da namame ruske plaćenike osigurala je CIA.

Međutim američki funkcioneri tvrde da su takve tvrdnje lažne. Kažu da su američki obaveštajci bili svesni operacije, ali negiraju da su i sami bili uključeni.

Belorusi bili zbunjeni

Bivši predsednički savetnik u Belorusiji izjavio je za CNN, pod uslovom da ostane anoniman, da su beloruske vlasti u početku verovale da su Rusi poslali grupu u Belorusiju radi destabilizacije zemlje uoči predstojećih izbora.

Činilo se i da je Kremlj time zatečen, a njegov je portparol rekao je ruskim medijima da nema potpune informacije o incidentu. Kremlj je kasnije porekao da je poslao ljude da se mešaju u unutarnje stvari Belorusije.

U zbrku se tada uključio se i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je pozvao na izručenje muškaraca Ukrajini tokom telefonskog razgovora s beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom samo nekoliko dana nakon hapšenja.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Par dana kasnije, Lukašenko je odbio taj zahtev. Razgovarao je s Putinom, a oba čelnika su se usaglasila oko toga da će se situacija lako rešiti.

Nedelju dana kasnija, Rusija je najavila povratak 32 Rusa uhapšenih Rusa.

Ovo je bio ozbiljan udarac za ukrajinske obaveštajce koji su na ovoj operaciji radili 18 meseci.

BONUS VIDEO: Hapšenje ubice sa Floride

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar