Spektakularni detalji evakuacije poslednje baze CIA u Avganistanu

Svet 02. sep. 202120:25
Podeli:
Foto: Shutterstock, EyePress via AFP / AFP / Profimedia, EPA-EFE/STRINGER

U nedeljama pre isteka roka da SAD do 31. avgusta povuče sve svoje trupe iz Avganistana, tajni i visoko bezbednosni kompleks koji koristi Centralno obaveštajna agencija (CIA) postao je središte tajnih evakuacija pre nego što su njegovi delovi namerno uništeni, objavio je Njujork tajms.

PROČITAJTE JOŠ:

CIA je koristila deo kompleksa zvanog „Orlova baza“ za obuku avganistanskih jedinica za borbu protiv terorizma. Još jedan odeljak – prvi zatvorenički centar CIA-e u Avganistanu poznat kao Slana jama – bio je mesto gde je agencija vršila torturu nad pritvorenicima, otkrio je izveštaj američke vlade.

Konstrukcije i u Orlovoj bazi i Slanoj jami srušene su kako bi se sprečilo da talibani zaplene osetljive materijale. Čak i dok se događalo nekoliko ovakvih planiranih detonacija, heliodrom u kompleksu se i dalje koristio za obavljanje tajnih evakuacija, prenosi Njujork tajms.

Tajms je analizirao satelitske snimke, korporativne zapise, podatke o aktivnoj vatri i putanje leta kako bi procenio kako su se odvijale evakuacije i planirana rušenje – i kako su talibani na kraju lako dobili pristup kompleksu.

Kompleks baze

Smešten je između industrijskog ruba Kabula i planinskog venca, kompleks je udaljen manje od 4,8 kilometara od međunarodnog aerodorma Hamid Karzai. Prostire se na velikom prostoru i može se videti na satelitskim snimcima, ali praktično nema fotografija na zemlji koje pokazuju unutrašnjost lokacije.

Slana jama

CIA je prvi put počela da uništava zgrade u Slanoj jami tokom aprila i maja, nakon najave Bajdena da će američke snage napustiti tu zemlje do septembra.

Talibani aerodrom Kabul Hamid Karzai
Talibani na aerodromu Hamid Karzai u Kabulu Foto:Tanjug/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

Izgradnja ovih srušenih zgrada počela je između 2002. i 2004. godine, u godinama u kojima je američki zakonodavci kažu da je CIA angažovana na „poboljšanju tehikama ispitivanja“ na licu mesta.

Čini se da je do novih razaranja došlo 27. avgusta, na dan kada je Pentagon rekao da su američke snage izvršile kontrolisano rušenje sopstvene opreme. Javno dostupni podaci NASA-inih senzora pokazuju toplotne potpise na lokaciji verovatno uzrokovane aktivnim požarima i eksplozijama. Satelitski snimci snimljeni sledećeg dana takođe pokazuju dva skladišta sa očiglednim oštećenjima od požara.

Orlova baza

To je mesto gde je CIA obučavala avganistanske vojnike. Baza je prvobitno formirana u bivšoj fabrici opeke. Kasnije je proširena i veći kompleks novoizgrađenih zgrada, rekli su za Njujork tajms sadašnji i bivši američki zvaničnici.

Foto:EPA-EFE/STRINGER

Ove nove strukture, za koje bivši vladin obaveštajni analitičar kaže da uključuje skladište municije i razrađeno mesto za obuku, u velikoj meri su uništene 27. avgusta. U zgradama su se verovatno nalazili dokumeti, diskove i druge osetljive podatke, kaže bivši pripadnik agencije. Zvaničnici su potvrdili da je Orlova baza uništena.

Evakuacije

Tokom nekoliko nedelja u avgustu, dok su SAD žurile da zatvore svoja diplomatska predstavništva u Avganistanu, američki državljani i Avganistanci koji su verovatno bili na meti talibana evakuisani su iz kompleksa. Satelitski snimak snimljen za Tajms od strane Plenet Labsa za 24. avgustu je prokazao na desetine vozila postrojenih unutar kompleksa – znatno iznad uobičajenog broja koji se obično vidi na lokaciji. Čini se da su mnoga vozila kasnije namerno zapaljena.

Evakuisani helikopterom prevezeni su na međunarodni aerodom Hamid Karzai, kako bi izbegli talibanske punktove. Podaci o letu otkrivaju da su tri helikoptera Mi-17 obavila najmanje 35 letova do ili od kompleksa otkad su talibani 15. avgusta preuzeli kontrolu nad Kabulom.

Kada su ušli u kompleks čak i sa nekim manjim ruševinama, činilo se da je borcima jasno na šta su naišli.

„Ovo je bilo važno mesto“, rekao je jedan pripadnik talibana dok je njegova kamera snimala olupinu.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar