SpejsEks priprema lansiranje rakete s ljudskom posadom

Svet 23. maj. 202019:18
Podeli:
Foto: EPA/GARY I ROTHSTEIN

Kompanija SpejsEks, koju je osnovao američki preduzetnik Ilon Mask, priprema se za svoje prvo veliko lansiranje rakete u orbitu s ljudskom posadom, zakazano za sledeću nedelju.

Misija nazvana Demo-2 koju finansira američka svemirska organizacija NASA prevoziće dva putnika, astronaute Boa Benkena i Daga Harlija, prenosi Biznis Insajder (BI).

Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, ovaj tim astronauta će poleteti u orbitu u novoj kapuli SpejsIksa nazvanoj Kru Dragon sledeće srede u 16:33 sati prema lokalnom vremenu. Ukoliko vremenski uslovi ne budu pogodni, SpejsEks će imati novu šansu za misiju Demo-2 u subotu, 30. maja, otprilike u isto vreme.

Kru Dragon će poleteti iz Svemirskog centra Džon F. Kenedi na Floridi, i to sa istog mesta s kojeg je Apollo 11 s tročlanom posadom poleteo prema Mesecu 1969. godine. Kapsulu će prevoziti raketa Falkon 9.

Astronauti Benken i Harli će letelicom SpejsIksa biti prevezeni do Međunarodne svemirske stanice (IŠ) gde će provesti narednih 110 dana sa još tri astronauta koja već borave na IŠ.

„Mislim da smo stvarno opušteni povodom toga“, rekao je Benken za BI neposredno nakonocene leta koja je završena juče. Dodao je da, radeći sa SpejsIksom na Kru Dragonu otprilike pet godina, on i Harli imaju više uvida u načine na koje bi misija mogla da propadne „nego bilo koja posada u novijoj istoriji, samo u smislu razumevanja različitih mogućih scenarija.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar