Podeli
Angus Kembel Foto: EPA-EFE/MICK TASIKAS

Pripadnici australijskih specijalnih jedinica navodno su odgovorni za ubistvo 39 avganistanskih civila, a u nekim slučajevima civili su pogubljivani kako bi mlađi vojnici prvi put pustili krv. Optuženi su i za zataškavanje tih zločina.

Vlasti Australije saopštile su da će 19 aktuelnih i bivših vojnika biti upućeno kod specijalnog istražitelja zbog mogućeg krivičnog gonjenja za ubistvo 39 meštana Avganistana, od kojih su većina bili zarobljenici i nisu bili naoružani, prenosi Gardijan.

Pročitajte još:

Iznoseći detalje nalaza dugo očekivane istrage o ponašanju osoblja specijalnih snaga u Avganistanu u periodu između 2005. i 2016. godine, australijski general Angus Džon Kempbel rekao je da postoje verodostojne informacije o tome da je 25 pripadnika osoblja australijskih specijalnih snaga počinilo 39 nezakonitih ubistava u 23 odvojena incidenta.

Prema izveštaju, većina ubijenih, koji uključuju zatvorenike, poljoprivrednike i druge meštane u Avganistanu, držani su kao zarobljenici kada su ubijeni i zato ih je štitilo međunarodno pravo, prenosi Rojters.

Kempbel je rekao da će zbog toga 19 aktuelnih i bivših članova australijske vojske biti upućeno kod specijalnog istražitelja, koji će uskoro biti imenovan, kako bi se utvrdilo da li postoji dovoljno dokaza da oni budu procesuirani.

„Sva ta ubistva su se dogodila izvan ‘žarišta bitke”, rekao je Kempbel.

U izveštaju, u koji je australijski list Ejdž ranije imao uvid, navodi se da su australijski vojnici ubijali nenaoružane civile iz vatrenog oružja i klali ih, i da su počinili veliki broj ubistava, često ih proslavljajući.

„Zločini su bili normalni specijalcima, oni koji bi se tome usprotivili, bili bi marginalizovani. Vojnici su se nadmetali u ubijanju i nehumanom tretiranju zatvorenika i bili su žedni krvi. Pojedini zločini su zataškavani“, stoji u izveštaju.
Racije u avganistanskim selima izgledale su tako što bi specijalci upali u njih, zarobili muškarce i dečake, vezali ih i mučili dok su ih ispitivali.

„Događalo se da su neki od zarobljenika nađeni posle toga upucani u glavu, sa prerezanim grlima, a oči su im bile vezane. Dvojica dečaka od 14 godina, koji su osumnjičeni za saradnju sa Talibanima, tako su nađeni prerezanih grla, njihova tela su ubačena u vreće i bačena u reku. Ovo su potkrepljene tvrdnje“, stoji u izveštaju.
Kako se dodaje, i oni koji nisu činili zločine, znali su za njih, ili su učestvovali u zataškavanju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar