Španski reper uhapšen zbog tvitova: Vređao monarhiju

Svet 16. feb. 202110:36
Podeli:
ilustracija Foto:N1

Španska policija uhapsila je jutros na severoistoku Španije repera osuđenog na zatvorsku kaznu zbog tvitova u kojima se napadaju monarhija i bezbednosne snage.

Pročitajte još:

„Nikad se nećemo povinovati uprkos represiji“, rekao je reper Pablo Hasel, sa uzdignutom pesnicom dok ga je odvodila policija.

On se sa desetinama pristalica zabarikadirao sinoć u Univerzitetu Lerida u Kataloniji u pokušaju da spreči hapšenje koje izaziva kontroverzu u Španiji.

Policija je rano jutros krenula u operaciju hapšenja repera i još nekoliko osoba, izvlačeći iz prostorija univerziteta jednog po jednog.

Reperu je bilo naloženo da se do petka uveče javi u zatvor i počne sa služenjem devetomesečne kazne izrečene zbog tvitova u kojima je španske bezbednosne snage nazivao „plaćenićkim gov…ma“ optužujući ih za torturu i ubistva, a napadao je i monarhiju.

Foto:AP Photo/Matt Rourke

„Treba da dođu da me pokupe i to će takođe poslužiti da se država prikaže u pravom svetlu lažne demokratije“, rekao je on u petak.

Više protesta u  znak podrške reperu održano je poslednjih nedelja u Madridu i u Barseloni, a više od 200 ličnosti iz krugova hispano kulture, među kojima su reditelj Pedro Almodovar i glumac Havier Bardem, izrazili su podršku.

Vlada, primetno u defanzivi, obećala je juče da će sprovesti reforme da verbalni ekcesi koji se pojavljuju u okviru umetničkih ili intelektualnih manifestacija ne potpadaju više pod odredbe krivičnog zakona i ne budu podležne zatvorskim kaznama.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar