Španski jezuiti decenijama seksualno zlostavljali decu

Svet 22. Jan. 202113:03 > 16:29
Share:
Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Jezuitski red u Španiji priznao je da je 96 njihovih članova od 1927. godine seksualno zlostavljalo 81 dete i 26 odraslih i izvinio se zbog "bolnih, sramnih i žalosnih" zločina.

Pročitajte još:

U danas objavljenom saopštenju Isusova družina, čiji članovi često rade kao nastavnici, navela je da se većina zlostavljanja dešavala u školama ili je “povezana sa školama”.

Ispostavilo se da je 48 od 65 jezuita koji su zlostavljali decu preminuli. Četvorica preživelih nisu više članovi reda a 13 više ne može da radi sa decom jer se protiv njih vode civini ali i crkveni slučajevi ili su već poslati u izolovane jezuitske zajednice.

Red je naveo da 96 jezuzita koji su zlostavljali decu u periodu od 1927. do 2020. predstavlja 1,08 posto svih članova ove grupe. Red nije naveo imena zlostavljača navevši da žele da izbegnu lov na veštice a istovremeno poruče potencijalnim žrtvama da mogu da im veruju i prijave zlostavljače.

Grupa koja predstavlja žrtve zlostavljanja u detinjstvu Infansia Robada (Ukradeno detinjstvo) navela je da je brojka od 96 jezuita “smešna”.

“Izgleda da su zaboravili da žrtve ne prijavljuju zlostavljanje kada to požele več samo kad mogu”, rekao je predsednik udruženja Huan Kuatrekasas.

“Niko 1927. ne bi mogao nešto ovakvo da prijavi. Pozdravljamo napore jezuita da objave datume i statistiku ali ovo može samo da bude početak nečeg drugog – priznanja”, rekao je on i dodao da jezuiti sad amoraju da porazgovaraju sa žrtvama o eventuačnim kaznama za počinioce i kompenzacijama.

Papa Franja, koji je inače jezuita, je 2018. priznao neuspeh Katoličke crkve u borbi protiv seksalnog zlostavljanja koje sprovode sveštenici, samo da bi se naredne godine našao na meti kritika zbog toga što ništa konkretno nije uradio po tom pitanju i što je tvrdio da seksualno zlostavljanje dece nije vezano samo za crkvu već je u pitanju “široko rasprostranjen fenomen u svim kulturama i društvima”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment