Španija testira četvorodnevnu radnu nedelju

Podeli:
Foto: REUTERS/Albert Gea

Španija bi mogla da postane jedna od prvih zemalja koja će testirati četvorodnevnu radnu nedelju nakon što je vlada pristala da pokrene pilot projekat među kompanijama zainteresovanim za ovu ideju.

Pročitajte još:

Početkom godine, mala levišarska partija Mas Pais saopštila je da je vlada prihvatila njihov predlog da isprobaju tu ideju.

„Sa četvorodnevnom radnom nedeljom (32 sata) pokrećemo stvarnu debatu“, naveo je Injigo Erehon iz Mas Paisa. „Došlo je vreme da se ta ideja isproba“, dodao je on.

Od Novog Zelanda do Nemačke, ideja o skraćenoj radnoj nedelji sve je više interesantna vladama i kompanijama. Razlozi za su povećama produktivnost, unapređenje mentalnog zdravlja radnika i borba protiv klimatskih promena. U vreme pandemije koronavirusa, ovaj predlog je dodatno dobio na značaju zbog „zamora materijala“ i preopterećenih zaposlenih koji su teško nalazili balans između poslovnih obaveza i privatnog života.

Levičarske stranke u Španiji gde je 44-dnevni štrajk u Barseloni 1919. rezultirao time da ova zemlja postane među prvima u Evropi koje su usvojile osmočasovno radno vreme, snažno zagovaraju ideju skraćene radne nedelje. „Španija je jedna od zemalja gde radnici rade više od evropskog proseka. Ali nismo među najproduktivnijim“, rekao je Erehon.

Vlada će detaljno razraditi test projekat a njegova stranka je predložila projekat koji će trajati tri godine i koštati 50 miliona evra i omogućiti kompanijama da skrate radno vreme uz minimalan rizik. Troškovi ovakvog rada bili bi 100 posto pokriveni prve godine, 50 procenata druge i 33 procenta treće godine.

„Sa ovim ciframa procenjujemo da bi u pilot projektu učestvovali oko 200 kompanija sa između 3000 do 6000 radnika“, rekao je Hektor Trehero iz Mas Paisa. „Jedine crvene linije koje želimo da vidimo je istinsko smanjenje radnih časova a da plate i poslovi ne budu izgubljeni“, dodao je on.

Tehero procenjuje da bi projekat mogao da bude pokrenut na jesen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar