Španija uvela vanredno stanje, treće od početka pandemije

Svet 25. okt. 202013:53 > 15:49
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

Španski premijer Pedro Sančez saopštio je danas posle specijalne sednice vlade, da se u zemlji, zbog porasta broja novozaraženih, ponovo uvodi vanredno stanje.

Vlada Španije uvela je policijski čas od 23 sata do 6 časova ujutru u celoj zemlji, osim na Kanarskim ostrvima a premijer je naveo će od parlamenta naredne nedelje tražiti da produži vanredno stanje do maja.

Agencija AP navodi da je Sančezova vlada noćas saopštila da je većina regionalnih lidera saglasna sa uvođenjem novog, trećeg po redu, vanrednog stanja u zemlji i da su današnjem sastanku utvrđeni uslovi uvođenja policijskog časa i drugih restrikcija u zemlji.

Vanredno stanje daje vladi specijalna ovlašćenja, uključujući i mogućnost da privremeno ograniči osnovne slobode garantovane španskim ustavom kao što je sloboda slobodnog kretanja.

Pročitajte još:

Španska vlada je već dva puta proglasila vanredno stanje za vreme pandemije. Prvo je bilo u martu kada su primenjene stroge mere zatvaranja širom zemlje, zatvorene prodavnice i regrutovana privatna industrija za borbu protiv virusa. To stanje je ukinuto u junu kada se smanjila stopa zaraze.

Drugo je stupilo na dve nedelje u Madridu i okolini da primora regionalne vodje da uvedu stanovnicima ograničenja za putovanja da bi se usporilo širenje zaraze u kome nove infekcije eksponencijalno rastu. Ta mera je bila na snazi do juče.

Španski ministar zdravlja Salvador Ilja rekao je da njegovo ministarstvo i regionalni zdravstveni zvaničnici razmatraju kako da primene noćni policijski čas, koji bi bio sličan onom uvedenom u gradovima Francuske gde je od 21 čas zabranjeno kretanje ljudima.

Državni zvaničnici na svim nivoima vlasti nevoljni su da uvedu još jednu totalnu izolaciju i zatvaranje industrije, s obzirom na slabost španske privrede koja je ušla u recesiju i na nezaposlenost koja je naglo skočila poslednjih meseci.

Španija je ove nedelje postala prva evropska zemlja koja je prešla milion zvanično prijavljenih slučajeva kovida-19, a zatim je i Francuska prešla taj crni medjaš.

Sančes je priznao u petak da bi ta cifra mogla da bude više od tri miliona zaraženih zbog problema u testiranju i drugih faktora. Španija je u petak prijavila gotovo 20.000 novoobolelih u jednom danu i 231 umrlog.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar