Španija i Francuska ublažile uslove za ulazak građana Srbije

Svet 28. jun. 202116:34 > 16:40
Podeli:
Foto: Alan Dawson / Alamy / Alamy / Profimedia

Državama koje su dodatno ublažile uslove za ulazak građana Srbije pridružile su se Španija i Francuska, u koje mogu da uđu i oni koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa. Kako propisuju vlade tih država, ulazak državljana zemalja sa takozvane zelene liste, među kojima je i Srbija, dozvoljen je sa negativnim PCR ili antigenskim testom.

Pročitajte još:

Španija još od 7. juna prihvata sve vakcine osim Sputnjika V, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. Novost je da građani Srbije mogu da putuju u Španiju i ukoliko prilože negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati, kao i uz potvrdu o preležanom kovidu u poslednjih 180 dana, objavilo je Ministarstvo zdravlja Španije.

Deci do 12 godina nije potreban negativan PCR ili antigenski test, niti potvrda o preležanom kovidu, ali moraju da poseduju QR kod. Svi putnici, pre ulaska u Španiju, moraju da popune obrazac zdravstvene kontrole putem internet adrese www.spth.gob.es ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.

Za razliku od Španije, Francuska ne dozvoljava ulazak u zemlju onima koji su preležali infekciju koronavirusom ukoliko ne prilože negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata. Negativan PCR ili antigenski test obavezan je i za državljane Srbije koji se nisu vakcinisali ili su se vakcinisali vakcinama Sinofarm i Sputnjik V, kao i za decu stariju od 11 godina, prenosi N1.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Građanima Srbije koji su vakcinisani vakcinama Fajzer ili AstraZeneka priznaje se dokaz o izvršenoj vakcinaciji, uz uslov da je prošlo najmanje 14 dana od revakcinacije. Važno je napomenuti i da su svi putnici dužni da pri ulasku na francusku teritoriju imaju popunjen obrazac – potvrdu o međunarodnom putovanju.

Putovanja u Hrvatsku i Sloveniju bez ograničenja

Podsetimo, državljani Srbije od 25. juna mogu da uđu bez ograničenja u Hrvatsku, odnosno ulazak je omogućen pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa. Kako je objavljeno na sajtu Ambasade Srbije u Zagrebu, nije potrebna potvrda o vakcinaciji niti negativan PCR test na koronavirus.

Državljani Srbije mogu da putuju i u Sloveniju, bez određivanja karantina i posedovanja testova ukoliko prilože dokaz da su pre ulaska u tu državu najmanje pet dana neprekidno boravili u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji sa zelene liste epidemiološki sigurnih država. Kako su za portal N1 objasnili u Ambasadi Slovenije u Beogradu, dokaz da je osoba pre ulaska u Sloveniju najmanje pet dana neprekidno boravila u državi koja nije na crvenoj ili tamnocrvenoj listi mogu biti pečati u pasošu.

Slovenija, granica
Foto: EPA-EFE/MICOL BRUSAFERRO

U Egipat mogu vakcinisani bilo kojom vakcinom

Uslove za ulazak u zemlju prethodno je ublažio i Egipat, u koji od 24. juna mogu da uđu i putnici koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. Negativan PCR test nije potreban ukoliko putnik poseduje sertifikat o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 sa validnim QR kodom, a Egipat priznaje vakcine Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm, Sputnjik V i Moderna.

Ukoliko planirate da provedete odmor u inostranstvu, pročitajte detaljne informacije o tome šta je potrebno za ulazak u 12 država u kojima letuje najveći broj građana Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar