Španija: Belgijski princ kažnjen zbog kršenja mera izolacije

Svet 10. jun. 202022:57
Podeli:
Foto: BENOIT DOPPAGNE / AFP / Profimedia

Španske vlasti kaznile su sa 10.400 evra belgijskog princa Joahima zbog kršenja mera izolacije u vreme pandemije kada se pridružio svojoj devojci na proslavi u Andaluziji, saznaje se u policiji u Kordobi. Kazna je propisana nećaku belgijskog kralja zato što je prekršio restriktivne mere, što je i priznao, rekla je za Frans pres zvaničnica policije u Kordobi, na jugu Španije. On je obavešten i traženo je od njega da plati 10.400 evra, dodala je.

Dvadesetosmogodišnji princ, sin princeze Astrid i princa Lorenca, prekršio je zabranu ulaska na špansku teritoriju da bi prisustvovao rođendanu svoje devojke, rekao je jedan policijski izvor.

Umesto da poštuje karantin od 14 dana po dolasku u Madrid on je otputovao do imanja u Kordobi i učestvovao na dva rođendanska slavlja sa svojom devojkom i još najmanje 26 osoba.

U to vreme zbog mera oko korona virusa bilo je zabranjeno kretanje između Madrida i Andaluzije osim za osobe koje imaju neophodne poslove, a okupljanja u toj provinciji su bila ograničena na 15 ljudi.

Policija ga je kaznila zbog neobazrivog ponašanja zbog koga je veliki broj ljudi bio primoran da ide u izolaciju, među kojima i lekari što je bilo na štetu opšteg interesa.

Izvor nije želeo da potvrdi medijske informacije da je princ bio zaražen novim koronavirusom.

Princ je sam priznao da je prekršio restriktivne mere prilikom putovanja u Andaluziju u maju, i to pošto je to otkrio španski informacioni sajt „El Konfidensijal“. Taj sajt je objavio da je regionalna uprava za zdravlje ukazala policiji da je jedna osoba doputovala iz Belgije i da se 26. maja sastala sa prijateljima u jednoj rezidenciji u Kordobi, sa ukupno 27 ljudi. Ta osoba je prema sajtu dva dana posle tog skupa testirana pozitivno na koronavirus.

Španija je krajem maja počela ublažavanje restriktivnih mera, a ona je među najteže pogođenim zemljama pandemijom u svetu sa preko 27.000 umrlih.

 

Komentari

Vaš komentar