Španci, Italijani lutaju u potrazi za rešenjem korona krize

Svet 26. okt. 202009:45
Podeli:
Foto: Nova S

Novinari Željko Pantelić iz Italije i Arsenije Šoškić iz Španije, dve evropske zemlje koje su među najteže pogođenim u drugom talasu pandemije koronavirusa kažu da je ljudima, generalno, dosta i korone i mera, a da vlasti koriste koronu za politička prepucavanja i lutaju, kao i svi, u potrazi za rešenjem.

Šoškić, koji se u Jutarnji program TV NovaS „Probudi se“ uključio iz Madrida, kaže da je situacija u Španiji sada drugačija nego proletos. Iako je ova zemlja nedavno prijavila više od milion zaraženih, drugi talas je „mnogo bezbolniji“ jer je sada većina zaraženih na kućnom lečenju, sa blažim simtomima.

Za sada nije jasno da li to znači da je virus oslabio, ali se za sada Španija nekako bori sa njim, rekao je on.

Pročitajte i:

Pantelić, koji se u program uključio iz Rima, kaže da su bolnički kapaciteti trenutno najveći problem Italije.

Za razliku od prvog talasa, kada je virus bio koncentrisan mahom na sever zemlje, sada je virus „demokratski“ raposređen po celoj Italiji. Ono što je sigurno je da Italijani nisu naučili lekciju i nespremni su dočekali novi talas zaraze zbog čega sada vlada mala panika i strah da neće biti moguće kontrolisati virus, rekao je on.

To je razlog, kaže, što je uveden lokdaun na slobodno vreme i zabavu – zabranjen je rad bioskopa, pozorišta, nočnih klubova, ograničeno radno vreme restorana. „Italijani komuniciraju dodirom, možda najviše od svih, a korona se tako prenosi. Zbog toga je uveden ovakav lokdaun, da se smanji pokretljivost ljudi“, rekao je on.

Šoškić kaže da premijer Pedro Sančez želi da uvede vanredno stanje do aprila ne zato što je situacija sa koronom toliko alarmantna već da bi lakše mogao da sprovodi mere i uredbe. On podseća da su Španci maksimalno disciplinovani kada je reč o poštovanju mera, ali da se korona koristi za političke bitke između Madrida gde je na vlasti desnica i centralne, levičarske vlade.

I Pantelić je saglasan da se koronavirus koristi za političke obračune i prikupljanje poena jer sever Italije kontroliše opozicija.

„Nijedna zemlja nije našla način, bar u Evropi, kako da se izboori sa koronom. Vlasti isprobavaju različite metode i svi smo u začaranom krugu bez rešenja“, rekao je Šokić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar