Šolc za oživljavanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana u EU

Svet 11. apr 202223:31
Podeli:
Olaf Šolc
Olaf Šolc Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc založio se za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) blokiranog godinama, pominjući "novu eru" u svetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom obećao da će pomoći u unapređenju tog pitanja.

„Moj utisak je da živimo u novoj eri i da to ima veze i sa ruskom agresijom“ u Ukrajini, rekao je nemački kancelar.

Prema njegovim rečima, povećana je potreba za pronalaskom zajedničkih stavova unutar EU i zbog toga je „pravo vreme da se krene napred“ sa procesom pridruživanja Zapadnog Balkana.

Lideri Evropske unije su u oktobru na samitu u Sloveniji ponovili "svoju posvećenost procesu proširenja", što je izazvalo dodatno razočarenje među šest kandidata za članstvo u Evropi (Albanija, BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo) koji su se nadali da se će EU držati obećane agende.

Suočene sa takvim statusom kvo, Rusija i Kina već godinama postavljaju svoje pione u tom strateškom regionu, posebno slanjem miliona doza vakcine kako bi mu pomogle u borbi protiv pandemije korona virusa.

Dok su Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora članice NATO-a, Moskva održava duboke veze sa pravoslavnim zemljama poput Srbije.

Uticaj Moskve u Srbiji je i dalje sveprisutan, a Rusija je ključni partner srpske privrede u oblasti energetike, dodaje Frans pres.

***

Bonus video: Pitanje nemačkih novinara: Da li je Srbija na strani Putina ili Evrope

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar