Šolc poručio: Na dobrom smo putu da formiramo vlast

Svet 16. okt. 202112:08
Podeli:
Olaf Solc Olaf Scholz
Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Kandidat za novog kancelara njemačke i lider SPD-a Olaf Šolc u razgovoru za ARD govorio je o formiranju nove koalicije koju bi trebale da čine SPD, FDP i Zeleni, pa je naglasio kako su stranke na dobrom putu da postignu dogovor.

PROČITAJTE JOŠ:

Šolc je naglasio kako koalicioni pregovori između stranaka nisu samo pitanje forme već da je u ovom trenutku postignut značajan napredak kada je reč o pitanjima koja za tri stranke predstavljaju i najteži deo pregovora.

„Razgovore pripremamo sa velikom ozbiljnošću. Koalicioni pregovori nisu stvar forme.’Dubinska istraživanja’ koja smo radili poslednjih nekoliko dana poslužila su svrsi. Trebamo da razjasnimo stavove o najvažnijim mogućim pitanjima koja bi mogla predstavljati posebne izazove za rad buduće koalicije“, rekao je Šolc.

Kako je naglasio lider SPD-a, i dalje cilj ostaje formiranje vlade do Božića, prenosi Klix.ba.

„Definitivno smo napredovali kada je reč o približavanju stavova. Možemo očekivati dobre rezultate ukoliko sve stranke krenu u pregovore naredne sedmice“, poručio je Šolc.

Šolc je takođe naglasio kako SPD, Zeleni i FDP imaju velike planove ukoliko dođu na vlast. Kandidat za kancelara je rekao kako stranke žele ulagati u zaštitu klime, povećanje minimalne plate te da žele izdvajati više novca za nauku i obrazovanje.

„Omogućićemo interakciju javnih investicija koje moraju biti velike. Istovremeno, privatna ulaganja moraju dobro da funkcionišu. Moramo stvoriti uslove za dalji ekonomski rat. Želimo da modernizujemo naše društvo, ali i unaprediti državu naročito u pogledu socijalne kohezije“, ističe Šolc.

Na kraju razgovora za ARD, Šolc je poručio kako Nemačka mora biti na vodećem mestu u Evropi.

„Mi ćemo pripremati Nemačku onako kako je zamišljamo u narednih 10 godina. Kao država, želimo biti na čelu svih procesa“, zaključio je Šolc.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar