Šokantno istraživanje: Francuski sveštenici zlostavljali 200.000 maloletnika

Svet 05. okt. 202112:37
Podeli:
Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Od 1950. do 2020. godine u Francuskoj je najmanje 2900-3200 identifikovanih pripadnika katoličkog klera, odnosno katoličkog sveštenstva silovalo ili na sličan način polno napastovalo oko 216 hiljada maloletnih ili ranjivih odraslih osoba - ustanovilo je francusko Nezavisno poverenstvo za seksualno zlostavljanje u Crkvi (CIASE).

Pedofilskim zločinom se, dakle, okaljalo oko 2,6 posto od ukupno oko 115.000 sveštenika i monaha koji su u tom razdoblju služili u Katoličkoj crkvi u Francuskoj, prenosi Jutarnji list.

Te rezultate, koje je nedavno anticipirao CIASE-ov predsednik Žan Mark Sove, jutros je CIASE objavio u celosti , na konferenciji za novinare koja je počela u 9 sati.

CIASE-ov izveštaj je opsežan, oko 2500 stranica.

Foto: THOMAS COEX / AFP / Profimedia

Fransoa Devo, osnivač zadruge žrtava „La Parole libérée“, obratio se jutros članovima Poverenstva na početku konferencije za novinare:

„Znam iz kakvog ste se pakla vratili. Istražili ste najmračnije i najgnusnije detalje. Sišli ste u najnepodnošljive meandre, u nešto što izgleda kao masovna grobnica razderanih duša Crkve. Iskreno vam zahvaljujemo na trudu. Strašnih zločina je u masovnim količinama bilo decenijama“.

Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naručitelji izveštaja, Francuska biskupska konferencija (CEF) i Francuska redovnička konferencija (Corref), poverili su CIASE-u tri zadatka: rasvetliti seksualno nasilje koje su sveštenici odnosno monasi počinili nad mamoletnim osobama ili ranjivim odraslim osobama od 1950. godine; proučiti način na koji su ti slučajevi rešavani; proceniti mere protiv pedofilije koje su CEF i Corref preduzeli u poslednjih dvadeset godina kako bi dali preporuke.

BONUS VIDEO Sve praznije plaže u Hrvatskoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar