Šok iz Vatikana: Papa unapredio nadbiskupa-zlostavljača

Svet 10. nov. 202015:45
Podeli:
Papa Jovan Pavle II, Teodor Mek Karik Foto: EPA PHOTO ANSA/VATICAN POOL

Interna istraga sprovedena u Vatikanu pokazala je da je papa Jovan Pavle Drugi bio upozoren da se tadašnji nadbiskup Teodor Mekarik ponašao na seksualno neprimeren način, ali da je ipak odlučio da ga unapredi u nadbiskupa Vašingtona.

Pročitajte još:

Istraga o tome trajala je dve godine, a pokojni papa je Mekarika unapredio u kardinala 2001. godine, godinu dana nakon što je proglašen nadbiskupom Vašingtona, gde je u međuvremenu postao poznat po prikupljanju sredstava i utičaju, prenosi CNN.

Kako se navodi, izveštaj u velikoj meri oslobađa krivice aktuelnog papu Franju, a Mekarik je podneo ostavku 2018. godine, dok ga je Vatikan izopštio prošle godine nakon crkvenog suđenja zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika.

„Do 2017. godine niko nije dao papa Franji bilo kakvu dokumentaciju u vezi sa optužbama protiv Mekarika. Papa je čuo samo da postoje navodi i glasine“, navodi se u izveštaju.

U dokumentu se navodi i da je 2005. godine papa Benedikt zatražio Mekarikovu ostavku 2005. godine nakon što su „optužbe za uznemiravanje i zlostavljanje odraslih ponovo počele da izlaze na površinu“.

U izveštaju piše i da je Vatikanska kancelarija za biskupe Mekariku usmeno naredila 2006. godine da se povuče iz javnog života, dve godine kasnije i pismeno, ali da je on ignorisao te preporuke.

Kada se prva optužba za seksualno zlostavljanje maloletnika pojavila 2018. godine, odgovor pape Franje je prema izveštaju bio „neposredan“ i otpustio je i izopštio je bivšeg kardinala iz reda sveštenika.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar