Sofija: Istina da su bugarske vlasti bile sa Hitlerom ali…

Svet 05. dec. 202015:03
Podeli:
Foto: Ye Pingfan / Avalon Editorial / Profimedia / EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov izjavio je da je istorijska činjenica da su bugarske vlasti za vreme Drugog svetskog rata bile saveznici Hitlera, ali da to ne znači da Bugari treba da se nazivaju fašistima.

„Bugarska vlast i bugarski car su bili saveznici Nemačke i Hitlera, što je istorijska činjenica, ali saveznici su bili i vlasti Italije i hrvatske države pa ih ne nazivate fašistima“, rekao je Karakačanov makedonskom radiju Kanal 77.

Pročitajte još:

Istom radiju je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao da stoji iza svoje ranije izjave da je u Drugom svetskom ratu tadašnja bugarska vlast bila administracija koja je odlučila da se priključi Trećem rajhu bez da o tome pita narod.

„Umesto bugarski fašistički okupator ili bugarska fašistička ruka treba ga zameniti sa fašističkim“, rekao je Zaev.

Sofija je pre dve nedelje blokirala početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom tvrdeći da makedonske vlasti ne sprovode Sporazum o prijateljstvu potpisan između te dve zemlje 1. avgusta 2017. godine.

Nakon bugarske blokade Zaev je u intervjuu za bugarsku agenciju BgNES tvrdio da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju od koje su nastali makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

On je takođe tvrdio da Bugarska nije bila okupator na teritoriji današnje Severne Makedonije za vreme Drugog svetskog rata, već da je bila samo administrator.

Bugarska takođe zahteva od Severne Makedonije da odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se u dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da u pregovaračkom okviru za Skoplje bude uključen putokaz sa jasnim vremenskim odrednicima za sprovođenje odredaba iz međudržavnog sporazuma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar