Sofagejt: Diplomatski incident narušio je krhko jedinstvo EU

Svet 10. apr. 202110:49 > 10:52
Podeli:
Sarl Misel, Redzep Tajip Erdogan i Ursula fon der Lejen
Šarl Mišel, Redžep Tajip Erdogan i Ursula fon der Lejen Foto:EPA-EFE/PRESIDENTAL PRESS OFFICE

Sastanak evropskih zvaničnika sa predsednikom Turske pre tri dana, tokom kojeg je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ostala bez stolice, a predsednik Evropskog veća Šarl Mišel odreagovao amaterski, predmet je analize brojnih medija u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna od najupečatljivijih karakteristika dosadašnjeg predsedavanja Šarla Mišela je njegov aktivizam u diplomatiji. Više od svojih prethodnika, on testira koliki manevarski prostor ugovori Evropske unije daju predsedniku Veća da oblikuje njenu spoljnu politiku.

To nije iznenađujuće, s obzirom na njegove dosadašnje rezultate dok je bio belgijski premijer, a pre toga ministar za međunarodni razvoj. Ali, tokom posete Turskoj, odnosno predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, Mišelove pretenzije na status međunarodnog državnika sklupčale su se i umrle.

Ono što je prozvano „Sofagate“, trenutak kada je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen otkrila da je izostavljena u rasporedu sedenja, predsednika Evropskog veća Mišela je izložilo kao amatera. U politici je malo starih aksioma poput „zavadi pa vladaj“, ali Mišel je izgledao kao da nikad za to nije čuo, piše Politico.

Ono što je moglo i trebalo biti povod za solidarnost EU, Mišel i Fon der Lajen su, na kraju krajeva, bili na zajedničkom putovanju radi davanja podrške zajedničkoj izjavi o politici prema Turskoj, pretvorilo se u još jedan poraz EU izazvan međuinstitucionalnim rivalstvom, prenosi Klix.ba.

Samo bi naivan pregovarač očekivao najbolje od Erdogana i puno je razloga zašto je to Mišel trebao znati, tvrdi Politico.

Tokom migrantske krize 2015.-2016. godine, kada je Mišel bio belgijski premijer, a time i član Evropskog veća, svedočio je kako je turski predsednik nadmudrio Evropsko veće i Evropsku komisiju. Dok je nemačka kancelarka Angela Merkel očajnički tražila dogovor da zaustavi protok migranata koji prelaze istočni Mediteran, Erdogan je pretio tadašnjim predsednicima veća i komisije – Donaldu Tusku i Žan Klodu Junkeru – da će pustiti veliki broj izbeglica prema Grčkoj i Bugarskoj.

Dakle, iako je Erdogan možda bio pokretač jučerašnjeg diplomatskog razgovora, Mišel nema opravdanje za neopreznost. Nije bio dužan igrati diplomatsku igru muzičkih stolica, niti se držati Erdogana i nije ustao – doslovno – za Fon der Lajen.

Iza kulisa u institucijama EU trajaće istraga o tome kako se ikako dogodio ovaj diplomatski incident. Koji su bili neuspesi u pripremi, nedostatak pažnje u smislu procedure i protokola? Kako to da o rasporedu sedenja očigledno nije razgovarano?

Istraga bi mogla biti neprijatna za ambasadora EU u Turskoj Nikolausa Majer-Landruta, nemačkog diplomatu koji je bio savetnik Merkelove i koji je mogao sprečiti poniženje predsednice Evropske komisije.

Ipak, ono što se događa iza kulisa verovatno je manje važno od onoga što je juče objavljeno, Mišelova nesposobnost rasuđivanja. Političaru koji trubi o svojim liberalnim vrednostima ostao je u najboljem slučaju negalantan, lažni feminista.

Sarl Misel, Redzep Tajip Erdogan i Ursula fon der Lejen
Šarl Mišel, Redžep Tajip Erdogan i Ursula fon der Lejen Foto:Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ono što čini „Sofagate“ duboko štetnim za Mišela je to što se ne radi samo o protokolu. Namerno ponižavajuće postupanje prema Fon der Lajen dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je EU osudila Tursku zbog povlačenja iz Istanbulske konvencije – međunarodnog ugovora o ljudskim pravima o sprečavanju nasilja nad ženama. Ako EU ozbiljno zahteva od Turske poštovanje prava žena, onda Mišel ne može biti popustljiv u ponižavanju žene koja je predsednica Evropske komisije.

Protokol i politika nisu odvojivi. Poseta lidera EU Turskoj ove sedmice bila je trenutak za otkriće i nije prikazala Mišela u dobrom svetlu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar