Socijalisti u Portugalu osvojili većinu mesta u parlamentu

Svet 31. jan 202209:00 > 09:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS

Socijalistička partija portugalskog premijera Antonija Kosta osvojila je većinu na prevremenim parlamentarnim izborima. Prema gotovo potpunim zvaničnim rezultatima glasanja, Socijalistička partija je dobila najmanje 117 od 230 mesta u Parlamentu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Apsolutna većina ne znači apsolutnu moć. Ne znači vladati sam. To je povećana odgovornost i znači vladati sa i za sve građane Portugalije“, poručio je Košta u svom pobedničkom govoru.

Ostala su da se dodele četiri mandata koje su odredili Portugalci koji žive u inostranstvu.

Prema preliminarnim rezultatima, Socijaldemokrate desnog centra zauzele su daleko drugo mesto sa nešto manje od 30 odsto glasova naspram socijalista koji su zadobili oko 42 odsto podrške glasača.

Krajnje desničarska stranka “Čega” je isplivala kao treća najveća parlamentarna snaga koja je napravila veliki skok sa samo jednog mesta u prethodnom sazivu parlamentu na najmanje 11.

Agencija Rojters, međutim, ocenjuje da ovakav rezultat izbora i veći odziv od očekivanog, uprkos pandemiji korona virusa, predstavlja iznenađenje nakon što su socijalisti izgubili većinu svoje prednosti u nedavnim istraživanjima javnog mnjenja.

Prevremeni izbori sazvani su jer su partije radikalne levice, koje su omogućile Kosti da dodje na vlast 2015, odbile predlog manjinske vlade o budžetu za 2022. godinu.

Socijalistička partija (PS) levog centra dugo je bila favorit u anketama ali pred izbore je bila rame uz rame sa glavnom opozicionom strankom Socijaldemokratskom partijom (PSD) desnog centra.

Pošto je „okrenuo list“ budžetskoj štednji koju je sprovodila desnica do 2015. godine, Kosta je u kampanji obećao da će sada „okrenuti list“ pandemiji korona virusa zahvaljujući rekordnom broju vakcinisanih i velikom paketu pomoći iz evropskih fondova za postkovid obnovu.

Izbori su raspisani u novembru nakon što su se Komunistička partija i Levičarski blok pridružili desnici u obaranju budžeta Koštine manjinske vlade. Dve stranke krajnje levice su, međutim, platile cenu, pošto su izgubile više od polovine svojih mesta, sudeći prema izlaznim anketama.

Portugal je, međutim, i dalje najsiromašnija zemlja zapadne Evrope i oslanja se na fondove EU za oporavak od pandemije.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar