Snouden postaje otac i traži rusko državljanstvo

Svet 02. nov. 202009:44
Podeli:
Edward Snowden
Edvard Snouden Foto:EPA/JUSTIN LANE

Bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, koga traži Vašington, rekao je danas da je podneo zahtev za rusko državljanstvo, tek pošto je dobio stalni boravak u Rusiji gde se nalazi od 2013. godine.

Tridesetsedmogodišnji Snouden najavio je da će uskoro postati otac i da zbog toga želi da on i supruga Lindzi Mils dobiju rusko državljanstvo ali i da zadrže američko, što je moguće posle nedavne promene ruskog zakona o državljanstvu i imigraciji.

„Posle godina odvojenosti od naših roditelja moja supruga i ja nemamo nikakvu nameru da budemo odvojeni od našeg sina“, napisao je Snouden na Tviteru.

Snouden je rekao i da on i njegova supruga žele da ostanu Amerikanci i da podižu sina u „skladu sa svim američkim vrednostima koje vole, uključujući slobodu izražavanja“.

Snoudenov advokat Anatolij Kučerena je 22. oktobra objasnio da je boravak Snoudenu produžen na neodređeno vreme i da je to omogućeno zahvaljujući nedavnim izmenama ruskog zakona o imigraciji.

Snouden je do sada imao prvo na azil u trajanju od godinu dana, potom je dobio boravišnu dozvolu na tri godine, koja je produžena 2017.

Pročitajte još:

Bivši saradnik američke NSA našao je utočište u Rusiji 2013. godine pošto je pobegao iz SAD. Snouden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom sveta.

U avgustu je američki predsednik Donald Tramp rekao da će „baciti pogled“ na moguće pomilovanje Snoudena kome u SAD preti do 30 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu.

Snouden kome je oduzet američki pasoš na zahtev Vašingtona stigao je u Moskvu u maju 2013. godine. Stigao je iz Hongkonga i sa namerom da se skloni u Latinskoj Americi. Na kraju je bio bolkiran u Rusiji gde je dobio azil.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar