Snimak obišao svet: Meteor iznad Engleske, upalili se alarmi

Svet 22. mar. 202111:26 > 17:41
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/DBXY News

Snimka iz Džerzija u vreme misterioznog praska prikazuje objekat koji je jurio nebom, a stručnjaci veruju da je reč o meteoritu. Ovo se dogodilo nekoliko nedelja nakon što je u Glosterširu pao komad svemirske stene.

PROČITAJTE JOŠ:

Neki smatraju da je prasak aktiviran od strane Kraljevske vazdušne snage, ali oni to negiraju.

„Ne verujemo da je prasak povezan sa aktivnostima Kraljevske vazdušne snage“, rekla je portparolka ministarstva obrane.

Astronom Vil Gejter objavio je na Tviteru svoje uverenje da je prasak izazvao meteor, koji je bio vidljiv i na severozapadu Francuske, prenosi 24sata.hr. Nakon što je proleteo preko jugozapada Engleske, na automobilima su se upalili alarmi.

‘Čuli smo dva praska’

Javili su se i neki svedoci događaja.

„Supruga i ja smo čuli prasak. Moj je utisak da su postojala dva različita praska, odvojena možda sekundom, a jedan je bio duži od drugog, ali ne mogu se setiti koji. Posle se začuo neki prigušeni duboki zvuk, možda dve ili tri sekunde, što je zvučalo kao zvuk mlaznog motora koji se jako kreće, kao da su borbeni avioni“, rekao je Džulijan Tomas, koji je čuo eksploziju.

Britanski geološki zavod, koji nadgleda potres isključio je to kao uzrok.

„Mogu potvrditi da Britanski geološki zavod nema podataka o bilo kakvim seizmološkim događajima na tom području u približno vreme“, rekao je portparol.

Krajem prošlog meseca u Glosterširu je otkriven meteorit – što je prvi put nakon 1991. godine da je komad svemirske stene sleteo i pronađen u Velikoj Britaniji.

„Ostala sam bez reči od uzbuđenja“, rekla je profesorka Sara Rasel, istraživačica u Prirodoslovnom muzeju.

„Ovo je stvarno uzbudljivo. U svetu postoji oko 65.000 poznatih meteorita, a od tih samo 51 su hondriti za koje se videlo da padaju poput ovog“, rekla je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar