SMS poruke otkrivaju kako je Kurc nameštao prijateljima posao

Svet 29. jul. 202118:44
Podeli:
Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kada je 2017. godine izabran za šefa vlade Austrije, Sebastijan Kurc postao je najmlađi kancelar u istoriji te zemlje. Evropa ga je tada videla kao političkog vunderkida pred kojim je svetla budućnost. Pet godina kasnije, 2021, njegova pozicija je sasvim drugačija - i dalje je kancelar, ali sada prvi u istoriji Austrije protiv kog se vodi krivična istraga.

Pročitajte još:

Poslednji čin drame oko istrage čija je centralna figura Kurc glasi ovako: austrijskog kancelara, umesto tužioca saslušaće sudija. Ova odluka doneta je na osnovu „specijalnog pravila“ koje se primenjuje kada je osumnjičeni „od visokog značaja“ ili u ovom slučaju najviša funkcija u Austriji – kancelar.

Kurc će pred sudijom odgovarati u okviru istražnog postupka zbog sumnje da je počinio krivično delo lažnog iskaza pred parlamentarnim istražnim odborom koji je ispitivao aferu „Ibica“. Podsećamo, reč je o aferi zbog koje je sredinom maja 2019. godine pala austrijska vlada na čijem čelu je bio Kurc.

Politički zemljotres izazvali su snimci koje je objavio „Špigl“, a na kojima se čuje kako vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus, obojica iz krajnje desničarske stranke FPO, nude navodnoj nećaki ruskog oligarha državne poslove (uz zaobilaženje revizorskih vlasti) u zamenu za finansiranje njihove stranke. Snimci su nastali 2017. godine u vili na španskom ostrvu Ibica, po čemu i cela afera nosi ime.

U tom trenutku delovalo je da su najmlađi kancelar i njegova stranka Narodna partija (OVP) samo žrtve mutnih poslova koalicionih partnera. Na izborima koji su usledili nakon skandala, Kurc je ponovo postao kancelar, formirajući vladu sa Zelenima. Činilo se da će iz „afere Ibica“ izaći neoštećen, ali jedna od šokantnih Štraheovih izjava sa Ibice usmerila je istragu i ka Kurcu i njegovim najbližim ljudima.

Naime, Štrahe je rekao da je „Novomatik“, međunarodni kazino operater sa sedištem u Austriji, „plaća svima“. Drugim rečima, tvrdio je da kompanija daje mito svim političkim strankama u zemlji u zamenu za usluge.

„Novomatik“ je to oštro demantovao, ali tokom istrage, otkriven dopis koji je bivši direktor „Novamatika“ Herald Neuman poslao najbližem saradniku Sebastijana Kurca i sadašnjem ministru finansija Gernotu Blumelu. Tražio je sastanak sa Kurcom kako bi razgovarali o „donaciji i problemu koji imaju u Italiji“. Kurc tvrdi da se sastanak nikada nije dogodio.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL GRUBER

Istraga u ovom slučaju dovela je do još jednog imena bliskog austrijskom kancelaru – Tomas Šmid koji je do 2018. godine bio visoki zvaničnik ministarstva finansija, a sada šef državnog Austrijskog privrednog holdinga (OeBAG) koji upravlja austrijskim udelom u bivšim državnim preduzećima, uključujući Telekom Austria i OMV, naftnu i gasnu kompaniju.

Poruke na Šmidovom telefonu koje su procurile u javnost otkrile su da je on „namestio“ sebi to radno mesto na kom zarađuje i do 600.000 evra godišnje. Šmid nije imao potrebno radno iskustvo za poziciju, ali jeste moćnog prijatelja – Sebastijana Kurca.

U jednoj od SMS poruka iz 2019. godine Šmid je od Kurca tražio uveravanja da će mu nova pozicija doneti realnu moć i mogućnost odlučivanja, na šta mu je kancelar odgovorio: „Ne brini, dobićeš sve što želiš“. Šmid mu je na to napisao da je srećan i da „voli svog kancelara“.

I o ovom slučaju, kao i o „aferi Ibica“, Kurc je svedočio puna četiri sata pred parlamentarnim odborom 2020. godine. Između ostalog, rekao je da nije bio uključen u imenovanje Tomasa Šmida i devet članova Nadzornog odbora. Godinu dana kasnije, maju 2021. godine, protiv Kurca i šefa njegovog kabineta Bernharda Bonelija pokrenuta je istaga zbog sumnje da su lažno svedočili. Kurc je na pokretanje istrage burno je reagovao.

„Tužilaštvo vodi istragu jer je opozicija podnela prijavu. Znam kako funkcioniše ta igra. Šalju se neprestano prijave, ponekada otvoreno, ponekada anonimno, sve dok ne bude pokrenuta istraga. To se čini iz jednog jedinog cilja, a to je da me svrgnu s funkcije“, rekao je tada Kurc i dodao da neće podneti ostavku.

Ako se dokaže da je Kurc kriv, kazna koja ga čeka je tri godine zatvora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram