Smrt agenta povezana sa prisluškivanjem? Ko je sve slušao Katnićeve razgovore

Svet 22. okt. 202112:37
Podeli:
Milivoje Katnić
Milivoje Katnić Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Hapšenjem bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejana Peruničića, istražitelji će pokušati da otkriju od kada je nezakonito prisluškivan glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ko je sve imao uvid u snimljeni materijal, kao i da li je taj slučaj povezan sa samoubistvom dugogodišnjeg agenta tajne službe Luke Bulatovića.

PROČITAJTE JOŠ:

Katnić je juče novinarima rekao da se u toj istrazi utvrđuje gde su završavali materijali snimljeni prislušnim uređem koji je pronađen u njegovom kabinetu.

”Utvrđuje se kome su prosleđivani. Postoji osnovana sumnja da je to rađeno od Agencije za nacionalnu bezbednost i da su oni koristili te materijale, a još uvijek ne znamo ko je još bio korisnik, odnosno konzument tih materijala. SDT vodi istragu u ovom pravcu”, rekao je Katnić.

Dodao je i da je SDT bilo na uviđaju nakon što je pronađeno beživotno telo Bulatovića, prenosi Vijesti.me.

”To je sprovedeno u skladu sa svim propisima, taj materijal se analizira i još se preduzimaju određene radnje. Na kraju će se utvrditi da li ima ikakve veze to samoubistvo, odnosno taj događaj, jer još ne možemo tvrditi da li je samoubistvo ili nešto drugo, sa slučajem prisluškivanja”, rekao je Katnić.

Dejan Peruničić Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Komentarišući izjavu državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Zorana Miljanića – da on i SDT treba da odgovore na pitanje čije je živote Bulatović mogao spasiti, Katnić je rekao da taj funkcioner MUP-a ne poštuje međuresorsku saradnju, kao i da ne zna da SDT može davati informacije samo u skladu sa zakonom.

”On je kazao da ja treba da obavestim građane o svemu tome…To bi moglo da bude krivično delo podstrekavanje na odavanje službene tajne”, rekao je on.

Povodom video snimaka oproštajnih poruka Bulatovića, kazao je da je moguće da su mogli biti spašeni životi onih koji su ih izgubili ili onih koji su ugroženi: “Mene i mojih saradnika, gospodina Dragana Radonjića i njegovog specijalnog policijskog odeljenja i Enisa Bakovića i pripadnika njegove službe…To smo do sada mogli utvrditi”, rekao je on, ne precizirajući o čemu se radi.

Kazao je da im je u toj istrazi pomogla sadašnja postavka ANB-a, a naročito šef tajne službe Dejan Vukšić.

Nije odgovorio koliko je poruka ostavio dugogodišnji tajni agent Bulatović, čije je beživotno telo pronađeno pre par dana u jednom stanu u podgoričkom naselju Momišići. Istakao je da su inspektori pronašli sve poruke, pa i one koje je Bulatović prethodno izbrisao iz računara.

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da je istraga o prisluškivanju počela nakon što su dobili informaciju da postoje prislušni uređaji u Katnićevom kabinetu.

Milivoje Katnić Foto:Foto Savo Prelevic

”Nakon što smo zaprimili tu informaciju, sa policijskim službenicima… izvršili smo uviđaj, pronašli ovo tehničko sredstvo… Utvrdili smo spoljni put koji vodi od operativno-tehničkog sredstva do mesta za prijem signala”, rekao je Turković.

Kazao je da je u toj istrazi juče uhapšen Peruničić, jer su tokom izviđaja utvrđene činjenice koje ukazuju na osnovanu sumnju da je izvršio krivično delo – zloupotreba službenog položaja.

Katnić je rekao da ne utvrđuju ko je skinuo zabranu beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, već da li je neko od službenika u tom slučaju počinio krivično delo.

On je rekao i da je policajcima hapšenim u toj istrazi – Aleksandru Boškoviću i Saši Đuroviću naneta šteta, ističući da je sa njima imao zadovoljstvo da radi i da su i oni postupali u predmetima formiranim priotiv organizovanih kriminalnih grupa.

Lopičić opremio stan za uzgoj “trave”?

Podgoričanin Bojan Lopičić (29) osumnjičen je da je dio kriminalne grupe koju su prema tvrdnjama SDT-a formirali Emil Tuzović i Stefan Đukić. To je saopštio specijalni tužilac Miroslav Turković, koji je juče novinarima prikazao i fotografije prostorije u kojoj je Lopičić uzgajao marihuanu.

On je istakao da je pretresom stana u Baru, koji je koristio Lopičić, pronađen i uhapšen jedan odbjegli član te krimi grupe – Kotoranin Dušan Dudić (28). Turković je kazao da Lopičića sumnjiče da je prihvatio po naredbama i upustvima Đukića modifikuje stambeni objekat kako bi bio podoban za uzgoj marihuane:

”Radi njene prodaje za račun kriminalne organizacije, na način što će angažovati stručna lica i označeni objekat opremiti potrebnim električnim instalacijama i lampama za stvaranje podesne temperature radi uzgoja marihuana i njene prodaje, da nabavlja potrebni materijal i hemijska sredstva za nesmetan uzgoj marihuane, da nadgleda i vrši uzgoj i proizvodnju, da pronalazi nove članove kriminalne organizacije radi uzgoja ove opojne droge, kao i da vrše druge radnje koje su mu određene od strane organizatora kriminalne organizacije”.

Lopičić je uhapšen pre par dana, a policija je tada saopštila da je osim protiv njega i Dudića krivična prijava podneta i protiv Stefana Đukića, rođenog Mandić (31) i Emila Tuzovića (31) koji se nalaze u pritvoru u Ukrajini i Baranina Nina Koraća (30) koji se nalazi u Istražnom zatvoru u Spužu.

Spuž zatvor
Foto: N1

Objašnjeno je da su svi pripadnici škaljarsko-barske grupe.

“Uvijek postoji sumnja da je izvršeno ubistvo”…

Objašnjavajući zbog čega SDT rukovodi istragom samoubistva Bulatovića, kazao je da se još ne zna da li je on izvršio samoubistvo, ali da činjenice sada ukazuju na to.

”Uvek postoji sumnja da je izvršeno ubistvo, pa je policija izašla na teren i pronašla indikatore da bi SDT moglo da se uključi”, rekao je Katnić.

Kazao je da je Bulatović ostavio poruku da u kompjuteru imaju poruke za njega i da o tome obavijeste Dragana Radonjića.

”Pretpostavio sam da će se raditi o nečemu iz naše nadležnosti i to ćemo privesti do kraja”, rekao je Katnić.

Dodao je da je Bulatović bio jedan od najvećih priofesionalaca i patriota koje je upoznao.

BONUS VIDEO: Dritan Abazović o klanu Belivuk 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar