Šmit za nemački list: Ne vidi opasnost od rata i ne isključuje smenu Dodika

Svet 13. jan. 202209:46 > 09:51
Podeli:
Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit govorio je za lokalni nemački medij Obernzenn o aktuelnoj poziciji koju obavlja, ali i o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE JOŠ:

Obernzenn se bavio funkcijom koju Šmit trenutno obavlja u BiH i mogućnostima koje mu ta funkcija pruža. Međutim, nemački list navodi da iako Šmit ima ovlašćenja koje se pružaju i do toga da može smeniti određene političare, situacija je znatno komplikovanija.

„Situacija se u poslednje vreme promenila jer pojedini političari namerno krše Ustav, provociraju i njihova agresivna retorika produbljuje ionako komplikovan pravni sistem. Međutim, to ne znači da se situacija ne može dovesti pod kontrolu“, rekao je Šmit.

Kristijan Šmit FotoEPA-EFE/FEHIM DEMIR

Nakon toga, list se osvrnuo i na aktivnosti Milorada Dodika koji je najavio povlačenje Republike Srpske iz centralnog poreskog sistema, državnog pravosuđa i Oružanih snaga BiH, prenosi Klix.ba.

"Da li će Šmit ići do ekstrema i smeniti Dodika? Ne isključuje ništa", navodi se.

"Kada je u pitanju mir u ovoj zemlji, to ima neposredan uticaj na susedne zemlje. Onda morate iskoristiti sve mogućnosti i po potrebi otvoriti fioku", rekao je Šmit.

Nakon toga, novinari su se osvrnuli i na sednicu Saveta bezbednosti UN-a na kojoj Šmit nije prisustvovao, ali je njegov izveštaj pročitan. Na pitanje zašto je Rusija tražila zabranu obraćanja, visoki predstavnik ističe kako su stvari komplikovane.

Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/OMER MESSINGER

"Sve je veoma komplikovano", rekao je Šmit ranije u smislu srpsko-ruskih veza i posledica po političku situaciju u regionu.

Takođe, Šmit je tokom intervjua napravio i paralelu između posla visokog predstavnika u BiH i ministra poljoprivrede koji je obavljao tokom političke karijere u Nemačkoj.

"S obzirom da se radi u budućnosti zemlje, ovde je reč o mnogo većoj stvari. Ovde nije reč o oblastima kao što je prehrana, poljoprivreda i okolina, već pitanja pomirenja i raskida sa ratnom prošlošću.

Na kraju intervjua, osvrnuli su se i na zakon koji se odnosi na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina koji je doneo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Novinari ističu kako je zakon uneo pometnju u jedan deo zemlje, ali Šmit je izrazio želju da Parlament BiH donese domaći zakon koji bi zamenio "Inckov zakon".

Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

"Parlament BiH trebao bi doneti svoj zakon koji poštuje evropske i međunarodne standarde. Ako to uspe, Inckov zakon se može poništiti", rekao je Šmit.

Na pitanje da li vidi opasnost od rata u BiH u ovom trenutku, Šmit naglašava.

"Trenutna situacija je opasna i delikatna, ali ne vidim opasnost od rata kao 1992. godine. Međutim, slažem se da EU i NATO moraju poslati ohrabrujući signal i pružiti pažnju i svoje prisustvo u ovom delu regije. Cilj uvek mora ostati isti - da se mladim i dobro obrazovanim ljudima ponudi profesionalna i privatna perspektiva u vlastitoj zemlji. Vladavina prava je takođe važan aspekt, ali promene na političkoj sceni moraju doći od stanovnika", zaključio je Šmit.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar