Šmit: Institucije BiH da pomognu građanima u požarnim područjima

Svet 16. avg. 202120:16
Podeli:
Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit pozvao odgovorne u institucijama BiH da se angažuju i učine sve kako bi se pomoglo građanima koji žive u područjima zahvaćenim požarima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) saopštili su da požari prete delovima Bosne i Hercegovine, što, kako je ocenjeno, zahteva adekvatan odgovor.

Zaštita i spašavanje kao odgovor na prirodne nesreće je, kako su istakli, humanitarno pitanje koje utiče na sve građane u pogođenim područjima.

„Visoki predstavnik smatra da je ovo obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti da obezbede građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu“, naveli su iz OHR-a.

Visoki predstavnik, dodaje se, očekuje od nadležnih domaćih institucija da, kako su naglasili, deluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima.

Još je navedeno da Visoki predstavnik pomno prati situaciju, kao i da je zatražio detaljne informacije od nadležnih agencija kako bi mogao proceniti težinu situacije.

Predsedništvo BiH je ranije danas na sednici, kojoj nije prisustvovao član iz Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD), zatražilo pomoć od Visokog predstavnika.

Zbog Dodikovog neprisustvovanja sednicama nije moguće angažovati helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) za gašenje požara.

Da bi se to desilo potrebna je saglasnost svih članova Predsedništva.

Dodik ne prisustvuje sednicama Predsedništva posle odluke Narodne skupštine RS da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH zbog odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar