Smenjen zvaničnik u Brazilu, sumnjiči se za mito oko vakcina

Svet 01. jul. 202108:33
Podeli:
Brazil koronavirus
Foto: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro otpustio je zvaničnika Ministarstva zdravlja pošto su mediji izvestili da je tražio mito kod ugovoranja vakcina, što je najnovija optužba za korupciju koja je potresa vladu tokom istrage o njenom odgovoru na pandemiju korona virusa.

PROČITAJTE JOŠ:

Istraga Senata otkrila je navodnu korupciju tokom nabavke vakcina protiv kovid-19, što je u prvi plan ponovo donelo mogući novi zahtev za opoziv Bolsonara, prenosi Rojters.

U svom današnjem obraćanju na televiziji, brazilski predsednik je oštro demantovao nalaze istrage Senata i poručio da ga neistinama ne mogu naterati da se povuče.

On nije komentarisao otpuštanje zvaničnika ministarstva zdravlja Roberta Fereire Dijasa, niti navode protiv njega.

Lokalni brazilski list izvestio je u utorak, pozivajući se na predstavnika medicinske kompanije, da je Dijas predložio da dboje mito od jednog dolara po dozi tokom večere, da bi se razgovaralo o drugoj porudžbini od 400 miliona vakcina.

Čelnici istrage Senata, koji već ispituje navodne nepravilnosti u posebnom ugovoru o vakcinama, najavili su da će pozvati svedoke u vezi sa novim optužbama na račun vladinih zvaničnika.

U utorak je Brazil suspendovao ugovor za vakcine vredan 321 milion dolara sa Barat Biotekom, nakon navoda o neprimernom pritisku iz ministarstva, ali su indijska kompanija i vlada demantovali su ove navode.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar