Slučaj zarobljene princeze: UN da ispita UAE o Latifi

Svet 17. feb. 202110:10
Podeli:
Princess Latifa Al Maktoum Foto: Privatna arhiva

Ujedinjene nacije saopštile su danas da će od vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata zatražiti objašnjenje zašto je ćerka šeika Dubaija, princeza Latifa zatvorena i zašto je godinama drže protiv njene volje.

Pročitajte još:

Princeza Latifa optužila je svog oca da je drži zarobljenu u Dubaiju još od propalog pokušaja bekstva 2018. godine. Princeza je u tajnosti snimala video poruke koje je slala svojim prijateljima ali su te poruke sada prestale da stižu i njeni prijatelji, ali i međunarodna zajednica, su zabrinuti zatražili međunarodnu istragu hvatanja i držanja kao taoca princeze Latife.

Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava odgovorila je na zahteve i poručila da će ispitati UAE u vezi princeze Latife. Portparol UN-ove radne grupe za prizvoljno zatvaranje rekao je da bi UN mogle da pokrenu istragu posle analize snimaka princeze.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su zabrinuti i da će, iako nisu direktno umešani, pažljivo pratiti razvoj situacije.

Otac princeze Latife, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum jedan je od najbogatijih ljudi na svetu, vladar Dubaija i potpredsednik UAE.

Princeza Latifa je uz pomoć prijatelja pokušala da pobegne iz Dubaija u februaru 2018. godine ali su je u tome, kako je ispričala u snimcima u koje je BBC imao uvid, osujetili komandosi njenog oca koji su je uhvatili negde u Indijskom okeanu, drogirali i zatvorili u vilu.

Iz sveta i regiona čitajte:

Njen otac rekao je raije da je princeza zatvorena jer je to u njenom najboljem interesu i da je bezbedna i dobro.

Zanimljivo je da je šeikova žena i Latifina maćeha, princeza Haja Bint al Husain takođe pobegla iz Dubaija, u London gde je 2019. dovela svoje dvoje dece i dobila zabranu prilaska.

Komentari

Vaš komentar