Slučaj Gabi Petito: Nestanak blogerke digao SAD na noge, njen verenik nestao

Svet 23. sep. 202110:24 > 14:47
Podeli:
Brajan Londri i Gabi Petito
Brajan Londri i Gabi Petito Foto: North Port Police Department / Zuma Press / Profimedia

Blogerka Gabi Petito je krenula na putovanje ovog jula sa svojim verenikom, Brajnom Laundrijem. Skoro dve nedelje nakon što je prijavljen njen nestanak, telo devojke je pronađeno u nacionalnom parku u Vajomingu. Sada je i njen verenik nestao, pa se postavlja pitanje šta se dogodilo.

PROČITAJTE JOŠ:

Obdukcionim pregledom u utorak je potvrđeno da ostaci pronađeni u nacionalnoj šumi Bridžer-Teton u zapadnom Vajomingu ovog vikenda pripadaju Gabi Petito. U svojim preliminarnim nalazima, patolog je njenu smrt proglasio ubistvom, prenosi BBC.

Petito (22) je sa Laundrjem (23) bila u poseti nacionalnom parku Grant Teton u okviru putovanja kamperom za terensko putovanje. Ali nakon mesec dana putovanja, Laundri se vratio kući na Floridu bez Petito. Policija je ove nedelje nastavila potragu za njim. On se smatra „osobom od interesa“ u ovom predmetu, ali nije optužen za bilo koje krivično delo.

Šta znamo o ovom slučaju do sada?

Ko je Gabi Petito?

U julu je Petito krenula na put iz svog rodnog grada na Long Ajlendu u Njujorku sa Laundrijem. Njih dvoje su se verili u julu 2020. godine, prema podacima sa njihovih društvenih mreža.

Dokumentovali su svoj nomadski život u kombiju, kroz nacionalne parkove na američkom zapadu na Istagramu i Jutjubu.

Putovanje je prvobitno trebalo da traje četiri meseca, prenose američki mediji, ali Lundri se 1. septembra sam vratio kući na Floridu. Porodica Gabi Petito je prijavila njen nestanak 10 dana kasnije, prenosi BBC.

Gde je Brajan Laundri?

Laundri je trenutno osoba od interesa za ovaj slučlaj i dalje se vodi kao nestao. Porodica je prijavila njenov nestanak prošlog vikenda, rekavši da je otišao na planinarenje 14. septembra i da se više nije vratio.

U sredu su policajci i FBI agenti trebali da nastave potregu za njim u rezervatu Karlton, u okrugu Sarasota na Floridi sa policijskim psima i dronovima. Kasnije tog dana u rezervat je stigao podvodni ronilački tim koji je pomogao u potrazi.

„Pretraživanje kopna tokom vikenda i pretraga iz vazduha u rezervatu još nije dala odgovore, ali moramo nastaviti“, rekao je portparol Džoš Tejlor.

„Imajte na umu da je rezervat Karlton ogromna lokacija“, rekao je on. Pre nego što je Gabin dečko nestao, izbegavao je vlasti i nije podelio nikakve informacije sa policijom. Advokat Laundrija, Stiv Bertolino je prvobitno zakazao konferenciju za novinare u utorak ali ju je kasnije otkazao nakon razgovora sa FBI-jem.

Nakon što je su stigle vesti o smrti Gabi Petito, Bertolino je izdao kratko saopštenje: „Neka Gabi počiva u miru“.

Šta se dogodilo?

Još uvek nije jasno šta se dogodilo kada je Gabi nestala, a kasnije i njen dečko, ali neki detalji su se pojavili tokom proteklog perioda.

Dana 12. avgusta, policija u gradu Moab u južnoj Juti je pozvana zbog incidenta koji se ticao nasilja u porodici, a u kojem je bio umešan par.

Na snimcima sa kamera se vidi kako Petito plače i žali se policajcima na svoje mentalno zdravlje. Rekla je da se često svađala sa dečkom. U policijskom izveštaju se kaže da je Laundri tvrdio da ga je Gabi udarila nakon svađe.

Policajci su im preporučili da noć provedu odvojeno, ali nisu podneli nikakve tužbe. Još se ne zna šta se dalje dogodilo.

Na Jutjubu je 19. avgusta postavljen video kna kojem se vidi kako se par ljubi, smeši i trči po plažama. Video je pregledan više od 3,2 miliona puta.

Redovna ažuriranja društvenih mreža para naglo su prestala krajem avgusta. Petito je pozvala majku preko video poziva 24. avgusta i rekla joj je da napuštaju planinski lanac Teton u Vajomingu, ističe Gabin advokat Rik Staford.

Njena majka Nikol Šmit je rekla je za medije da je sa ćerkom obično razgovarala tri puta nedeljno tokom putovanja.

Dana 25. avgusta, Petito je postavila poslednju objavu na Instagramu uz natpis „Srećna noć veštica“. Njena galerija fotografijanije sadržavala nikakve podatke o lokaciji.

Šta nam govore poruke?

U zahtevu za pretres, vlasti su napisale da se u tekstualnim porukama koje je Petito slala svojoj majci vidi sve veća napetost između Gabi njenog dečka.

Poslednji put je Gabi pisala porodici 30. avgusta kada je poslala poruku koja je glasila: „Nema signala u Josemitu“, nacionalnom parku u Kaliforniji. Njena majka ima sumnje oko toga ko je poslao ovu poruku.

Nakon pretresa koji je privukao veliku pažnju javnosti, u udaljenom području nacionalnog parka Grand Teton u Vajomingu i Nacionalne šume Bridžer-Teton, zvaničnici su 19. septembra otkrili ljudske ostatke za koje je sada potvrđeno da pripadaju Gabi Petito.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar